labdarúgás

2018.10.26. 13:18

Hétfőn rendezik meg a Siflis Géza labdarúgó emléktornát Kelebián

Hétfőn rendezik Kelebián, hagyományteremtő céllal az első Siflis Géza labdarúgó emléktornát. Az U19-es korosztályú csapatok számára szervezett rendezvényen, amellyel Siflis Géza halálának 70. évfordulójáról emlékeznek meg, a fővárosi Ferencvárosi TC, a Vajdaságból a tóthfalusi Nyers István Akadémia Sportegyesület, illetve rendezőként a Kelebiai Levente SE vesz részt.

Vincze Miklós

Fotó: Döbrentei Lajos

A torna a Siflis Géza konferenciával kezdődik délelőtt 11-kor a kelebiai Sántha Márta Művelődési Házban, ahol három előadó (Siflis Zoltán filmrendező Szabadkáról, Vincze József, a Fradi múzeum igazgatóhelyettese és Kovács Marcell, a kelebiai sport történetének kutatója) ismerteti a Fradi múzeummal és a délvidéki partnerekkel folytatott közös kutatómunka eredményeit. Az előadás után, 12 óra 30 perckor kezdődik maga a nagypályás torna, amelyre annak emlékére hívtak meg éppen U-19-es csapatokat, hogy Siflis Géza 19 évesen került be a jugoszláv válogatottba. A tornán elsőként a Nyers Akadémia és a Kelebiai Levente SE csapatai találkoznak, a második mérkőzést a Ferencváros és a Kelebiai Levente vívja, a harmadik találkozón pedig a Ferencváros és a Nyers Akadémia csap össze. A rendezvényt közös vacsora zárja.

Siflis Géza 1907-ben született, Délvidéken, 1948-ban halt meg, Kelebián. Tehetséges kapusként 19 évesen bekerült a jugoszláv válogatottba, az 1928-as amszterdami olimpián ő védte a plávik kapuját. 1928 és 1930 között a Ferencváros játékosa volt, így részt vett a Fradinak a világhírnevet szerző 1929-es dél-amerikai túrán, amikor az akkori világbajnok Uruguay válogatottját is legyőzték. A második világháború végén Kelebiára költözött és a Levente Sport Egyesület trénere lett. Az akkori kommunista diktatúra üldözése és súlyos bántalmazása következtében halt meg 1948. október 27-én. Siflis Géza életének három jól elkülöníthető szakasza a szabadkai, a budapesti és a kelebiai időszak. Halálának 70. évfordulójára ezért hívták meg éppen Kelebiára a Nyers István Akadémia csapatát Délvidékről, és a Ferencvárost Budapestről.

Fotó: Döbrentei Lajos

A tóthfalusi Nyers István Akadémia Sportegyesület, ismertebb nevén a Nyers futball akadémia hivatalosan 2011. október 10-én alakult, az akadémia alapítója Utasi Jenő tisztelendő atya, a helyi templom vezetője. Tóthfalu egyébként a magyar-szerb határtól körülbelül 30 kilométerre délre, a Tisza folyótól 12 kilométerre nyugatra, Oromhegyes és Völgyes közt fekvő, 99,5 százalékban magyarok által lakott település. A Nyers Akadémiának jelenleg hatvan tanulója van. A fiatal focistáknak lehetőségük van négy korosztályos, az U-13, U-15, U-17-es és U-19-es válogatottban játszani. Az akadémia neveltjei Tóthfaluban járhatnak általános iskolába, ennek befejezése után várják őket a közeli középiskolák Magyarkanizsán, Zentán, Törökkanizsán és Csókán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában