gyász

2018.08.03. 10:53

Péntek délután búcsúztatják Sinkó Lajost

Július 23-án adta hírül a családja, hogy Sinkó Lajos szíve megszűnt dobogni.

Vincze Miklós

Sinkó Lajos 1940-ben született, sportkarrierje Budapesten, az 50-es években kezdődött. Gátfutó volt az Újpesti Dózsában, és labdarúgóként is szerepelt a klubban.

Aktív sportpályafutását követően is a sport tette ki az életét. Meghívott tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűléseinek, a Kecskeméten 2001-ben megrendezett MOA-vándorgyűlés az egyik fő szervezője volt.

Miután a BMX sportág a 80-as években betört Magyarországra, ő alapított elsőként – 1990-ben – klubot, a Kecskeméti BMX-klubot, majd a BMX-szövetséget, amelyet az MTV felügyelőkuratóriumi tagjaként is képviselt.

Az általa alapított kecske­méti egyesületnek húsz éven át volt az elnöke. Fia, ifjabb Sinkó Lajos lett az első magyar szabadstílusú BMX-bajnok; a nemzet­közi versenyeken, világbajnokságokon a klub számtalan dobogós helyet ért el.

Sinkó Lajos minden évben nagy odafigyeléssel szervezte az aktuális csapatot a külföldön rendezett világbajnokságra, és végig koordinálta az eseményeket. A BMX-esek tengernyi felejthetetlen emléket köszönhetnek neki, az, hogy a fiatalok szerették, nem utolsósorban annak is tudható be, hogy rendkívüli türelmet tanúsított a sportág lázadó generációja iránt.

Sport iránti rajongása, rendkívül széles körű tudása kiterjedt minden sportágra. Szinte­ hihetetlen módon minden sportág aktuális eredményeivel tisztában volt, természetesen visszamenőleg is.

A sportszervezés mellett a gyűjtés volt a szenvedélye, az is a sporthoz kötötte. Magyarország második legnagyobb sportrelikvia- és autogramgyűjteményével büszkélkedhetett, több mint háromszáz relikviáján találhatók meg a híresebbnél híresebb sportolók aláírásai. Dedikált futball-labdákból álló gyűjteménye az egész világon páratlan.

A relikviákból több alkalommal rendezett kiállításokat Budapesten és Kecskeméten is, mindegyik iránt végig nagy volt az érdeklődés. Nagy álma volt egy kecskeméti sportmúzeum megnyitása. A sportgyűjteményének egy része a 2018. október 2-án nyíló kiállításon, a Mercedes Akadémián lesz bemutatva.

Sinkó Lajost a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre a saját halottjának tekinti. Végső búcsút ma 13 órakor vesznek tőle a Kecskeméti Köztemetőben, a gyászmisét érte 18 óra 30-kor a piarista templomban mondják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában