Kalocsa

2018.09.19. 11:30

Hatezer éves leletek a Viski múzeumban

Egy teljes évig látható a Kulturális Örökség Napjai keretében a Viski Károly múzeumban nyílt, És álljon a domb, a multak jele… című kiállítás, amely a Dusnok-­halom térségében zajlott régészeti feltárások kincseit és eredményeit vonultatja fel.

Gábor János

A kalocsai Viski Károly múzeumban egy éven át nézhetők meg a rézkorból származó leletek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A tárlat Illés Ferenc kongaimprovizációjával kezdődött. A megnyitón elhangzott érv szerint azért, mert a ma is létező hangszerek közül nagyjából ez emlékeztethet a legjobban a rézkori hangulatú zenére.

– Minden évben ezen a napon nyitjuk meg az időszaki kiállításunkat – emlékeztetett a már két évtizedes gyakorlatra Romsics Imre. A múzeumigazgató köszöntőjében elhangzott: jó ideje másképp alakulnak az időszaki kiállításaik, mint ahogy azt szeretnék, ugyanis szűkös helyen, a termek melletti földszinti folyosón kell berendezniük a tárlatokat. – Évek óta nem tudjuk megoldani a múzeum bővítését. Az új részekbe majd tervezünk állandó régészeti kiállítást, ami bemutatja a kalocsai Sárköz régészeti kultúráit – fűzte hozzá.

Az intézmény addig is igyekszik teljesíteni a küldetését, a régió kincseinek bemutatását, amíg elérik legalább egy új szárny vagy kiállítóterem megnyitását. Az idén bemutatott anyagot meglehetősen frissnek nevezte Romsics Imre, lévén a Dusnok környéki lelőhelyek elmúlt két évének termését vonultatja fel. Megjegyezte: európai méretekben is különleges leletegyüttes került a vitrinekbe.

Az igazgató után felszólaló Palotai Péter dusnoki polgármester felidézte: a község első említésének 800. évfordulóján, 2016-ban kezdődött a feltárás, ami sokkal ősibb világra derített fényt, hiszen hatezer éves emlékek is feküdtek a földben.

A kiállítást megnyitó dr. habil. Kulcsár Valéria, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense kiemelte: a kutatók munkáját általában nehezíti, hogy párhuzamosan több országrészben dolgoznak, elsősorban nagyberuházások helyszíneinek feltárásán, így nem ismerik a helyieket, akikre viszont komolyan rá vannak utalva, hiszen a lelőhelyeket jellemzően ők fedezik fel. Kiemelte: az, ami Dusnokon történt – a lakossági bejelentés, majd ezt követően két szomszédos város (Kalocsa és Baja) múzeumának összefogása a feltárás érdekében –, szinte példa nélküli – szólt elismerően.

A kalocsai Viski Károly múzeumban egy éven át nézhetők meg a rézkorból származó leletek
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Arisztokrata sírkamrája

Szabóné Lantos Andrea ásatásvezető régész részletesen elmesélte, hogyan jutottak el egy, a földből véletlenül kifordított szarmata tárgytól az ásatásig, ami – többek között – temetkezési helyek és egy különleges, arisztokrata sírkamra felfedezését eredményezte. A gazdag lelőhely történetét és tárgyait egy idővonalon is illusztrálták. A legősibb felfedezett tárgy a rézkorból, a legfiatalabb pedig a honfoglalás korából származik. Az ásatást és az annak anyagából nyílt kiállítást Dusnok község, Kalocsa Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A tárlat 2019. szeptember 15-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!