Gátér

2018.09.18. 17:30

Elnyerte a gátériak tetszését a fából faragott harcos

Egy Árpád-kori harcos vigyázza a gátériak nyugalmát. Gellér Csaba fafaragó ajándékát, egyben első köztéri alkotását az államalapítás ünnepén avatták fel a község parkjában.

Vajda Piroska

A több fából faragott Árpád-kori harcos és alkotója

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Gellér Csaba első köztéri alkotása több hónapos munka eredményeként született meg. A faszobor több darabból áll. Az alapja borovi fenyő, a szobor elején látható harcos diófából készült, míg a szobor másik felét tölgyfából faragott szarvasagancsok díszítik. A tetején tulipán jelkép látható – magyarázta az alkotó.

Gellér Csaba két éve kezdett el szobrokat faragni. Első alkotásai a házuk előtti kerítést díszítik, melyeknek csodájára jártak a helyiek. A település vezetőjének is megtetszettek a művek, ezért felkérte Csabát, hogy készítsen egy szobrot Gátér központi parkjába.

– Örömmel tettem eleget a felkérésnek. A polgármester asszony rám bízta, hogy mit ábrázoljon a szobor, de igyekeztem az alkalomhoz illő alkotást elkészíteni. A visszajelzésekből úgy érzem sikerült megörvendeztetnem a helybelieket – nyilatkozta lapunknak az alkotó, aki négy éve a vajdasági Kisbácskáról költözött Gátérra, felesége szülőfalujába.

Csaba ma már otthon érzi magát Gátéron, de mint mondta, nem volt könnyű a beilleszkedés. Szerinte a gátériak zárkózottak, nehezen fogadják be az idegeneket.

A több fából faragott Árpád-kori harcos és alkotója
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Bár Csaba asztalosként minden nap fával foglalkozik, mégis a faragás jelenti számára a kikapcsolódást. Már kisgyermekként beleszeretett a fába, a gyalupad mellett nőtt fel, hiszen édesapja is asztalos. Így nem volt kérdés számára, hogy ezt a szakmát válassza. A munka és a család mellett kevés ideje jut a faragásra, de ha ihletett kap, akkor azonnal kezébe veszi a vésőt. Így született meg a kapujukat díszítő két szobor is: a napszellem és az erdőszellem, melyek Csabáék házát oltalmazza. Sőt a helyi értéktárat is gazdagítják.

Gellér Csaba elmondta, szeretne minél többet foglalkozni a fafaragással, nagy terve elkészíteni a község számára egy életfát is. Azt is megtudtuk, hogy szeret kísérletezgetni, így belekóstolt a priográfiába (faégetés) is. Próbálja ötvözni a faragást, pirográfiát és a bútorfestészetet. Ezzel a módszerrel készített már lócát, kalaptartós ruhafogast és cipős szekrényt. Bútoraihoz nem használt csavarokat, azokat csapos rögzítéssel állította össze – részletezte az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!