Jánoshalma

2024.07.02. 15:49

Kézimunkákon az élő néphagyomány – galériával

A Jánoshalmi Napok jubileumi rendezvénysorozat részeként nyílt kiállítás az Imre Zoltán Művelődési Ház és Könyvtárban, az intézményben fél évszázada működő Díszítőművész Szakkör tagjainak alkotásaiból.

Pozsgai Ákos

A kiállításmegnyitón Madarász Attila önkormányzati képviselő arra emlékeztetett, hogy nemcsak Jánoshalmán, hanem a testvér-településekkel közösen szervezett kiállításokon is nagy sikert aratnak munkáikkal a szakkör alkotói, akik rendszeresen nívós kiállítással kápráztatják el a látogatókat.

díszitőszakkor, Jánoshalma, kiállítás,
Kézimunkákon az élő néphagyomány
Fotó: Pozsgai Ákos

– Szabadidejüket feláldozva a helyi értékek megőrzését, ápolását és továbbadását szem előtt tartva igazi művészeké váltak – fogalmazott megnyitóbeszédében a képviselő, aki elmondta, hogy a most kiállított terítők különböző tájegységek motívumait, azokra jellemző technikákat mutatnak be.

A kézimunkákon sárközi bíborvég, sárközi keresztszemes, szentkirályi vizitke, bácskai singölt, kalocsai riselős, kalocsai, hercegszántói vagdalásos, kecskeméti suba-újra gondolva, kalotaszegi vagdalásos technikák jelennek meg.

– A helyi értékek és hagyományok összekapcsolásának kiváló színtere a különböző kézimunkákat bemutató kiállítás, amely megmutatja azt is, hogy a kézimunka és a népzene hogyan fér meg egymás mellett, hogyan egészítik ki egymást – mondta Madarász Attila a kiállítás megnyitóján, ahol közreműködött a Pöndölös citerazenekar. A tárlat július 12-ig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában