MNÁMK

2024.06.15. 17:02

Rendhagyó nemzetiségi tanórát tartottak Baján – galériával

Hagyományt igyekeznek teremteni azzal, hogy a Vöröskereszt téri negyedik osztályos németes diákok a tanév utolsó napjaiban német nemzetiségi tanórájukat különleges helyszínen, az Ulmer Schachtelban tartják.

Rab Rita

Az Ulmer Schachtel/Ulmi dereglye nevű hajó, egy eredeti méretben készült hajó az Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja udvarában. A magyarországi németek ilyen dereglyével érkeztek Ulmból Magyarországra, hogy új hazát keressenek ezen a vidéken. Aki a hajóba bemegy, átérezheti néhány pillanatra, milyen szűkös lehetett a két hetes utazás a Dunán, milyen kevés csomagot hozhattak magukkal az utazók. A diákok játékos feladatokat oldottak meg a tanösvényen, és a kiállításon számtalan régi tárgyat vehettek a kezükbe. Mosószappan, tejesköcsög, vasaló, viharlámpa, petróleumlámpa, rokka is volt a régi kincsek között. Emmert József érdekes beszámolója a gyerekek számára is különlegessé tette a rendhagyó népismeret órát. 

Emmert József, tanóra
Emmert József tartott a gyerekeknek rendhagyó órát
Fotó: Beküldött fotó

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!