Tárlat

2024.06.30. 15:15

Megnyílt a majsai Gyűjtemények Háza – galériával, videóval

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Gyűjtemények Házát Kiskunmajsán, a Figura László Alkotóházban. A magántulajdonban lévő épületet a majsai önkormányzat kilenc millió forintból újította fel és alakította át, hogy a város három kiemelkedő gyűjteményének helyet adjon. Figura László fafaragó mester alkotásai mellett megtekinthető lesz Kis Tibor söröskorsó gyűjteménye és Bárány Tiborné Vica néni babakiállítása is.

Pozsgai Ákos

Kiskunmajsa önkormányzatának kevés olyan kiállító tere van, ahol közösségek, gyűjtemények, alkotók be tudnak mutatkozni, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a Figura László Alkotóházban alakítja ki a Gyűjtemények Házát. Erről megállapodás született az épület tulajdonosával.

Megnyílt a majsai Gyűjtemények Háza
Fotó: Pozsgai Ákos

Az épületben eddig csak Figura László fából faragott alkotásai és egyéb gyűjteményei voltak láthatók. Annak érdekében, hogy az önkormányzat méltó helyen tudja elhelyezni a város tulajdonában lévő Söröskorsó gyűjteményt és a Babakiállítást, használatbavételi megállapodást kötött az épület tulajdonosával, hogy a város egyik kiállítótereként alakítják ki és fejlesztik. A kiállítóhely közös abban a tekintetben, hogy az eddig itt kiállított alkotások továbbiakban is láthatók, ami kiegészül az önkormányzat gyűjteményével és a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási ideje alatt állandó tárlatként lesz látogatható.

Az épület belső átalakításához és felújításához az önkormányzat közel kilencmillió forint forrást biztosított. Új vitrineket helyeztek el, gipszkarton falakat építettek be, korszerű megvilágítást szereltek fel és megújították a tárlat vizuális megjelenését, dekorációját.

– Figura László, Bakos Ferenc, Bárány Tiborné Vica néni és Kis Tibor neve, most már összeforr ezzel az épülettel. Négy olyan név, akik egyrészt alkotásokkal, másrészről a közösség iránti tenni akarással, értéket mutatnak fel Kiskunmajsán. 

Az a dolgunk ezzel az alkotóházzal, a gyűjtemények házával, hogy mindazt a szeretetet, amivel az itt őrzött és kiállított gyűjtemények összejöttek és az alkotások elkészültek, az tovább adjuk az ide látogatóknak – mondta a Gyűjtemények Háza megnyitóján Patkós Zsolt polgármester.

Figura László kamionozás közben, unaloműzésként kezdett a fafaragással foglalkozni. Első szobrát 1972-ben faragta, amikor több napot kellett várakoznia Iránban. Az alkotómunka közben szívét lelkét beleadta a faragásba. Alkotásai különböző fafajtákból készülnek, ugyanis megmunkálásuk nehézségi foka eltér egymástól. Figura László a hársfát és a körtefát részesíti előnyben, munkái nagy részéhez is ezt a két fajtát alkalmazta, alkalmazza.

Figura László negyven év után költözött vissza Budapestről Kiskunmajsára. Szobrai több csoportos és egyéni kiállításon is szerepeltek, Ausztráliától Amerikáig sokfelé eljutottak a világba. Egy lakodalmas táblaképe például Hamburgba került. Számos kiállítása volt idehaza – az első a budapesti Harisnyagyárban –, és nagyon sok alkotóbárban vett részt.

2008-ban megkapta a Majsa Alapítvány elismerését. Alapító tagja volt a szanki fafaragótábornak, ahol több művésztársával együtt megfaragta a Pongrátz Gergely téren álló Székelykaput, valamint a magyar történelem nagy pillanatait és alakjait megjelenítő domborművek közül az ő munkáját dicséri a Kunok bejövetele című alkotás, ami 2014-ben készült el. 2015-ben Szank Községért díjjal ismerték el fafaragó munkásságát.

Bárány Tiborné Vica néninek gyerekkorában nem volt babája, fiúk között nőtt fel, nem volt lehetősége lányos játékokkal játszani. Közel negyven éve kezdett el babákat gyűjteni, amikor az utcán talált egy babát. Életét hosszú időn keresztül meghatározták a babák, volt, hogy a fél országot is átutazta értük. 2017-ben megvásárolta a kiskunmajsai önkormányzat a gyűjteménye egy részét, amely most a gyűjtemények Házában kapott állandó helyet.

A néhai Kis Tibor először a bányász korsókat gyűjtötte, majd később elkezdte gyűjteménye bővítését. 2007-ben megnyílt az ország első állandó söröskorsó kiállítása Kiskunmajsán, a Kiskunmajsai Söröskorsó Gyűjtemény létrehozója. Életének jelentős részében a boriparban dolgozott a korsók szenvedélyes gyűjtését több évtizeden keresztül folytatta és a több mint ezer darabos gyűjteményének valamennyi poharát, korsóját és tárgyát barátaitól, ismerőseitől, politikusoktól, művészektől, sportolóktól kapta. A gyűjteményben, a világ több mint harminc országából származó korsó és pohár látható. Kis Tibor alapító tagja volt az 1999-ben létrehozott Söröskorsó és Pohárgyűjtő Egyesületnek, 87 éves korában hunyt el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában