Kecskeméti Képzőművészek Közössége

2024.03.15. 08:40

Tárlattal kezdődött el a kecskeméti Tavaszi Fesztivál – galériával

Csak, ami lesz, az a virág címmel nyílt meg a Kecskeméti Képzőművészek Közössége (KKK) tavaszi tárlata csütörtökön a Hírös Agórában. A KKK által szervezett kiállítás változó tematikával, évről évre a Tavaszi Fesztivál nyitó eseménye. A megnyitón hagyományosan díjakat is átadtak, köztük az újonnan alapított Új Generáció díjat, amivel a fiatal alkotókat támogatja a közösség.

Horváth Péter

 A kiállítás címét adó választott József Attila idézet ezúttal egy tavaszt idéző, a teremtett világ lüktetésére, a megújulásra hangolódó hívó szó. A közösség alkotói egyéni művészeti programjuk legfrissebb alkotásaiból válogatva mutathatják be folyton megújuló alkotói útjuk legfrissebb műveit, melyet a megyében élő művészek meghívásával tesznek nyitottabbá, nagyobb léptékűvé. Az idei tavaszi kiállítás anyaga rendkívül színes, a több mint félszáz kiállító között több új alkotó friss látásmódját bemutató munkák is láthatók köztük.

20240314_KKK kiallitas_kecskemet_HP_PN.03
A kiállítás a Tavaszi Fesztivál méltó nyitánya
Fotó: Horváth Péter

A megnyitón Jánosi István önkormányzati képviselő köszöntő beszédében méltatta a rangos tárlaton kiállító művészek munkáját, kiemleve, hogy a kiállítás a Tavaszi Fesztivál méltó nyitánya.

Kriskó János televíziós műsorvezető megnyitó beszédében a KKK szerepéről szólt, és elmondta, hogy a közösség egyfajta érdekvédelmi szervezetként is működik, becsatornázva a fiatal, épp csak pályára lépő, és a régóta tevékenykedő művészeket is a művészeti életbe. Kiemelte, hogy a több mint 50 kiállító között van olyan alkotó, akinek munkáiban tradícióőrzés látható, míg az ifjabb „vadak” friss hanggal léptek be az alkotóközösségbe.

Kriskó János Szűcs György művészettörténészre hivatkozva elmondta, hogy a művészeti centrumtól, vagyis a fővárostól távol, vidéken, tehát a periférián élő és dolgozó művészek előtt három lehetséges magatartásminta áll. Az egyik a centrum megközelítése, vagyis a periféria elhagyása, a másik periféria centrummá alakításának kísérlete, a harmadik a hagyományvédő, önvédelmi elzárkózás, a központ kizárása. Mint fogalmazott, a KKK tevékenységével a második lehetőséget segíti elő, vagyis azt, hogy Kecskemét, és maga a megye a fővárostól viszonylag távol is művészeti központtá váljon.

Kriskó János ezt követően a teljesség igénye nélkül egyenként méltatta az alkotókat és kiállított munkáikat.

A megnyitón a zsűri díjazta is a legjobbnak ítélt művek alkotót. 

A KKK megalapította az Új Generáció díjat, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a fiatal művészeket támogassa, alkotásra ösztönözze és segítséget nyújtson tehetségük kibontakoztatásához. A díjat Gaál Milica vehette át Balanyi Károlytól, a KKK elnökétől. 

 A második díjat kapták Nagy Mária és Vidák István nemezművészek, míg az első díjat Gulyás Géza festőművész. 

Az izgalmas kiállítás április 7-ig látogatható. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!