Kiállítás

2024.01.16. 21:33

Természetfotókból és portrékból nyílt tárlat Lajosmizsén – galériával

Szakolczai Krisztina fotóművész és Szepes Rita festőművész alkotásaiból nyílt tárlat kedd este a lajosmizsei művelődési házban. A kiállítást az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület szervezte az önkormányzattal közösen. A tárlat egy hat alkalmas kiállítássorozat nyitánya.

Horváth Péter

Szakolczai Krisztina fotóit és Szepes Rita festményeit láthatják az érdeklődők a lajosmizsei művelődési házban

Fotó: Bús Csaba

Steiner Ágnes, a szervező egyesület vezetőjének köszöntője után Basky András polgármester köszönetet mondott az egyesületnek, hogy Lajosmizsére vitte a hat alkalmas kiállítássorozatot, majd a tárlatot és az alkotókat méltatta.

Mint fogalmazott, mind a festmények, mind a fotók különlegesek. Szakolczai Krisztina tájképei szinte festmény hatást keltenek, és abba a pillanatba varázsolják a szemlélőt, melyben az adott kép készült.

A polgármester kiemelte Szepes Rita portréi kapcsán, hogy azokban mindig új részleteket fedezhet fel a befogadó, és megragadják a nézőt. Mindkét alkotóval kapcsolatban elismerő szavakkal illette maximális felkészültségüket.

A polgármesteri köszöntő után az alkotók bemutatták munkásságukat a közönségnek. Szakolczai Krisztina kutatás-fejlesztési projektmenedzserként dolgozik, a fotózás a hobbija, amit egy bő évtizede kezdett komolyabban művelni.

Számára a természetfotózásban a legfontosabb, hogy a hétköznapi irodai munkából, a monotonitásból, a mindennapi stresszből és városi rohanásból kiszakadjon, megleshessen vissza nem térő pillanatokat, és a képein keresztül leginkább nyugalmat, harmóniát és csendet tudjon közvetíteni. 

Bevallása szerint elsősorban a madárfotózás, a tájképfotózás, valamint az absztrakt formák érdeklik.

Kiváló művészminősítést 2018-ban szerzett, A-MAFOSZ diplomát pedig 2021-ben. A Vadvilág Természetfotó Egyesületnek 2015 óta rendes tagja.

Képei itthon és külföldön (Németország, Ausztria, Franciaország, Csehország, Finnország, Norvégia, Oroszország) is számos helyen megjelentek önálló kiállításokon és nemzetközi fotó fesztiválokon. Egyebek mellett legfontosabb eredményeinek tekinti a Montier Photo Festival 2023 növények kategóriában, a Golden Turtle 2023 nemzetközi fotóverseny absztrakt kategóriában, és a GDT European Wildlife Photographer of the Year 2022 tájkép kategóriában elért kiemelt helyét, valamint Év természetfotósa 2022 versenyen Emlősök és viselkedésük kategóriájában az első helyet.

Szepes Rita eredendően német tanár és tanító, de évek óta legkedvesebb elfoglaltsága a festés. Számos szabadegyetemi kurzusban képezte magát, és folyamatosan fejleszti készségeit. 

Mint fogalmazott, minden élethelyzetben az embereket nézi, és sok esetben fejben is megfesti őket. 

Sokféle technikát kipróbált, jelenleg nagy szerelme az olajfesték. A tárlatra a nyár óta készült, legújabb festményeit válogatta ki. A festőművész elmondta, hogy szereti úgy készíteni festményeit, hogy előtte megismeri portré alanyai életét, ami azután tükröződik a róluk készült képeken is.

A tárlat február 2-ig megtekinthető a lajosmizsei művelődési házban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!