Tárlat

2024.01.28. 19:50

A halasi csipkét választotta fotós vizsgamunkájának Rapavi Réka halasi fényképész – galériával

Rapavi Réka kiskunhalasi fotográfusnak Tű-pontos részletek címmel nyílt fotókiállítása a halasi Csipkeházban, amely a halasi csipke készítésének folyamatát mutatja be fekete-fehér fényképeken keresztül.

Pozsgai Ákos

A csipke készítésének folyamatát mutatja be a fekete-fehér fényképeken keresztül

Fotó: Pozsgai Ákos

A tárlat megnyitóján Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója a Halasi Csipke Közalapítvány nevében köszöntötte a kiállító fotóst és a kiállítás megnyitójának résztvevőit.

– Mi itt, a Csipkeházban mindig nagy örömmel fogadjuk a fiatalokat, akik vizsgamunkáik kapcsán vagy szakdolgozatuk témájaként a halasi csipkével szeretnének foglalkozni. Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten segíteni ezt a munkát, hogy minél jobb legyen a végeredmény, hiszen nekünk is érdekünk, hogy a halasi csipkét minél többen megismerjék – hangoztatta Szécsiné Rédei Éva, hozzátéve, hogy időszaki kiállításaik alkalmával kettős célt fogalmaznak meg. Az egyik, hogy lehetőséget és bemutatkozást biztosítsanak a halasi és Halas környéki alkotóknak, valamint hogy a Csipkeház látogatóinak többletlátványt nyújtsanak, ezzel a szolgáltatásuk színvonalát is emelve.

– Réka fotókiállításával egyfajta pluszüzenetet is tudunk küldeni a halasi fiataloknak, mégpedig azt, hogy városunk legfőbb értéke, a halasi csipke mindannyiunké, és ahogy Réka is tette, bátran használhatják a saját művészeti alkotótevékenységük megvalósításához a halasi csipkét

 – mondta az igazgató.

A kiállítást Dömötör Mihály fotóművész ajánlotta a látogatók figyelmébe és nyitotta meg. Elmondta, hogy Rapavi Réka fotográfus művészi ihletésű fekete-fehér fotográfiáinak köszönhetően együtt látható a csipkekészítés folyamata.

– Réka már kislány korában erős vágyat érzett a fényképezés iránt, a család filmes Zenit fényképezőgépével kattintotta el első képeit, ezután vett egy saját eldobható fényképezőgépet. Miután a szülők látták, hogy komoly a szándék, kapott egy rendes digitális fényképezőgépet is, melyet tizenöt évvel később egy komolyabb tükörreflexes fényképezőgépre cserélt le. Ez a gép már jóval többet tudott, ezért igyekezett felnőni hozzá tudásban is – foglalta össze a halasi fotós pályájának kezdetét Dömötör Mihály fotóművész.

Rapavi Réka fotós vizsgamunkájában a kézzel varrott halasi csipke évszázados készítésének varázslatos rejtelmeit örökítette meg, bemutatva a leheletfinom cérnával történő varrás részleteit, kiemelve az aprólékos munkát. Így állt össze a végleges sorozat, ahol a kiállítás látogatói végigkövethetik a halasi csipke útját a kontúrozástól kezdve a kitöltésen át egészen a kész termékig, amely lehet egy kép a falra, egy terítő az asztalra, egy nyaklánc vagy éppen egy gyönyörű ruha ékeként egy csipkegallér.

– Választásom azért esett a fekete-fehér kidolgozásra, mivel a csipkét fehér színű cérnával varrják, ezáltal drámaibb hatást tudtam elérni a színek mellőzésével, hangsúlyosabbá vált így a fotózott részlet – írta a fotókiállításhoz bemutatkozójában a halasi fényképész, akinek fotókiállítása március 10-ig tekinthető meg a halasi Csipkeházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!