Baja

2023.12.04. 20:15

Kellnerné Felső Sára: Az elkészült képben a lélek mutatkozik meg − galériával

Idén 65 éves a Duna Fotóklub. A jubileum tiszteletére Metszet ’23 címmel, kiállítás nyílt a Bácskai Kultúrpalotában a jelenlegi tagok munkáiból. A tárlat 2024. január 22-ig látogatható.

Márton Anna

Kellnerné Felső Sára, elnök

Fotó: Márton Anna

Baján és környéken mindig is jelen volt a fényképészet. Az első fotó, amiről tudunk és láttuk, 1832-ben készült, Baja főtere látható rajta. Sajnos, azt nem tudni ki, készítette a felvételt, hangzott el a tárlat megnyitóján. Az 1900-as évek elejétől fellelhető fotóknak már ismertek a készítői, fotópályázatok is voltak már ebben az időben.

Kellnerné Felső Sára, az egyesület elnöke beszédében kitért arra, hogy 1932-ben Kósa Imrét bronzéremmel jutalmazták a Magyar Amatőr Fényképezők Országos Szövetsége által kiírt pályázaton. A bajai fotókör, vagyis a Duna Fotóklub 1958-ban alakult 51 lelkes és tehetséges taggal. Czeglédi Nagy József és dr. Pump József nagy szerepet vállalt a szervezésben. Wattay Gyula jegyeztette be a klub megalakulását Magyar Fotóművészek Országos Szövetségéhez. Az akkori elnök Kemény László volt, aki ezt a tisztséget egészen 1978-ig töltötte be.

− Folyamatosan voltak sikereik hazai és külföldi fotópályázatokon. 

Rendszeresek voltak a klubtalálkozók, minden évben több kiállításuk volt. Az 1970-es években a fotóklubon belül megalakult egy fiatalokból álló csoport TEAM’ 76 néven. Formabontó fotóművészetet képviseltek és nagyszerű sikereket értek el ezzel az újszerű fotográfiai irányzattal, melyért nívódíjat kaptak. Kovács László volt az elnök 1978—2007 között − mondta Kellnerné Felső Sára.

Az ezzel kapcsolatos dokumentumok a Bajai Türr István Múzeumban fellelhetőek. Majd az elnök kitért arra is, hogy a Duna Fotóklub 2007-ben újjá alakult, mint egyesület. Elsőként Tamás József volt a klub elnöke, őt követte Ligeti László, Dr. Cseh László, F. Horváth Ildikó és Horosnyi Sándor. Kellnerné Felső Sára 2021-től vezeti a csoportot.

− Azon ritka közösség vagyunk, ahol a közös érdeklődés mellett barátságok szövődnek, eltűnnek a korhatárok, és mégis a tisztelet egymás iránt megmarad. 

Én ezt nagyon jónak és követendőnek tartom, mert a siker záloga a közösség összetartó erejében, azaz bennünk van. Jelenlegi tagságunk 34 fő és nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetünk. Egyesületünk 2018-óta minden évben dobogóra állhatott az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntető cím elnyerésében. A bajai Duna Fotóklub Egyesület jelen van és helyt áll a nemzetközi porondon, egyénileg és csoportosan is − sorolta Kellnerné Felső Sára.

Kiemelte: a siker kulcsa a csapatmunkának, az egységnek, a közös, jó fotóiknak köszönhető. A tagok közül többen rendelkeznek FIAP és MAFOSZ kitüntetéssel, diplomával. Kitüntetett Év fotográfusai vannak soraikban, és a Magyar Fotóművészek Világszövetségében is vannak tagjaik.

A csoport művészei szeretnek fényképezni, akár egyénileg, akár csoportosan. Sokfélék, színesek, nagy érdeklődési körrel rendelkeznek. A fotóikkal próbálják megmutatni a stílusukat, az érzéseiket, s hogy milyennek látják a világot. − Egy fotó, a jól elkapott pillanat, egy apró részlet, nem csak emlék. Az elkészült képben a lélek mutatkozik meg, mely képes, hogy érzelmeinket felidézze, másokban is gondolatokat indítson el, érzelmeket váltson ki − fogalmazott Kellnerné Felső Sára.

A jubileumi év alkalmából a Duna Fotóklub két kiadvánnyal is készült, Metszet ’23 – Jelenünkben a múltunk címmel, a könyvben a klub történetét foglalták össze a kezdetektől napjainkig. A Bajai galéria címmel megjelent kötetben bajai képeket gyűjtöttek össze.

A rendezvényen jótékonysági céllal felajánlásra került, és megvásárolható a Téli Duna című nagy méretű kiállított kép, a befolyt összeggel négy család 11 árván maradt gyermekeit szeretnék támogatni.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában