Ásatás

2023.11.03. 17:45

A régészek egyre több információval rendelkeznek a Kalocsai Sárköz egyházi épületeiről – galériával, videóval

A kalocsai Viski Károly Múzeum Lantos Andrea régész vezetésével feltárást végzett a közelmúltban Harta-Mikla középkori templomának helyén.

Tapodi Kálmán

Az ásatás területét visszatemették, az összegyűjtött szórvány embercsontokat a templombelsőben helyezték örök nyugalomra

Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

– Az elmúlt években a kalocsai múzeum gyűjtőterületén több középkori templomot is megkutathattunk, így a sármégyi (Homokmégy-Szentegyházpart), a máriaházi (Homokmégy, Vén Pál tanya), valamint a dunapataji református templomot is. Korábban Székely György kutatásának köszönhetően a Dunapataj Szent Tamás-dombi templom vált ismertté. A feltárások, illetve a Kecskeméti Katona József Múzeum Bács-Kiskun vármegyében végzett egyházi topográfiai kutatásának köszönhetően egyre több információval rendelkezünk a Kalocsai Sárköz egyházi épületeiről. Következő lépésként a Harta miklai templomot kutattuk meg – számolt be összegzésében Lantos Andrea.

A lelőhelyet az elmúlt évek régészeti kutatásai során sikerült beazonosítani, mely Harta északkeleti, ma Miklapusztának nevezett részén található. A középkorban Mikla, Mikola néven említik, mely nevet valószínűleg templomának védőszentjéről‒ Szent Miklósról (Nicolus‒Mikolaus‒Mikla) ‒ kaphatta. A török hódoltság első időszakában néptelen volt, majd 1570 és 1582 körül ismét lakott, s 1590-ben ismét lakatlan. A település templomát ábrázolják egy 18. század közepi térképeken is. A Duna Mappáción „Templom omladék” felirat, újkori térképeken pedig „Harangláb” dűlőnév utal falu helyére. 

A templom pontos helye jól meghatározható a nemrégiben készített légifotók alapján, mely szerint a templom több építési periódusú. 

A felszínen törmelék és embercsontok mutatták meg a templom egykori helyét, melyet a földművelés évről évre pusztít.

– A templomon belül több helyen égésnyomokat figyeltünk meg, az írott forrásokból kiindulva így a templom az 1529-es török hadjárat során pusztulhatott el – írta a főmuzeológus, aki hozzátette: a templombelsőben 24 sírt tártak fel, melyek a település előkelő rétegeinek sírhelyei lehetnek, hiszen a templomon belül temetkezni kiváltságnak számított.

Az ásatás területét visszatemették és a helyi plébános megáldotta a helyet és az összegyűjtött szórvány embercsontokat, melyeket a templombelsőben helyeztek újra örök nyugalomra.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!