Mesélt a múlt

2023.10.13. 06:50

Jelentős leletek kerültek elő Miklapuszta egykori templomának maradványainál – galériával, videóval

Múlt hónap közepén kezdődtek a feltárások Miklapuszta egykori templomának maradványainál, ahol több jelentős leletre bukkantak a régészek. Az ásatások során pénzérmék, fagerendák maradványai, gyűrűk és harangtöredékek is előkerültek. Az Árpád-kori templomon belül sok sírt is feltártak.

Tapodi Kálmán

Több sírt is feltártak Miklapusztán, az Árpád-kori templomon belül

Fotó: Tapodi Kálmán

Az egykori faluhely ma már mezőgazdasági terület, ahol legutóbb napraforgót termesztettek. A templom körvonalai már korábbi légi felvételeken is kirajzolódtak a kegyhelyet körülvevő, mintegy 2 méter mély árokkal együtt. Utóbbinak egy részletét is kibontották a múltkutatók, akiknek munkáját Szabóné Lantos Andrea, a kalocsai Viski Károly Múzeum régész-történésze irányította.

– Az Árpád-kori templom félköríves szentélyzáródású volt. A középkori 15x7 méteres, szögletes szentélyzáródású, pillér alapozású templomot a 15. században is bővítették és a déli oldalához csatlakozott egy kis sekrestye. Valószínűsíthető, hogy egy kis tornya is volt a templomnak, melynek feltárása során bronz harangtöredékek is előkerültek – mondta el az ásatás vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a templomon belül mintegy harminc, különböző rétegződésű sírt tártak fel.

Tavasszal fémkeresős bejárást tartottak az egykori falu területén és már akkor előkerült két tucatnyi pénzérme, ruhakapcsok és gyűrűk. A török időkből találtak egy csontmarkolatú faragott kést, ami jelenleg is látható a Viski-múzeum időszaki kiállításán.

– A falu területéről Árpád-kori, a mostani templomon belüli feltárás során pedig szinte minden korszakból találtunk pénzérméket egészen a 14-15. századig – tette hozzá Farkas Ferenc, műtárgyvédelmi asszisztens, aki egy buzogány megmaradt darabját, egy szépen mintázott ezüst pecsétgyűrűt és igen ritka, középkori üvegmaradványokat is megmutatott.

Szabóné Lantos Andrea régész-történész, a kalocsai Viski-múzeum főmuzeológusa, aki a keresztelőmedence maradványát tartja
Fotó: Tapodi Kálmán

Szabóné Lantos Andrea elmondta: a mostani feltárás során is átvizsgálnak minden réteget fémkeresővel. A templomban nagyon sok égésnyomot találtak és az összeolvadt bronztárgyak mellett, előkerült egy elszenesedett végű gerenda, ami beszakadhatott egy pusztító tűzben. Egy fából készült tartóoszlop maradványait is megtalálták, ami szintén igen jelentős leletnek számít.

A miklapusztai templom mészkőből, téglából épült, a tetőzete cserép volt, de az építőanyagait elhordták a későbbi idők során odatelepülők. A kutatás során festett vakolattöredékekre és egy keresztelőmedence darabjaira rábukkantak a térképeken Harangláb néven jegyzett határrészen. Az 1500-as évek közepén készült összeírásokban azonban már lakatlan pusztaként említik a területet.

A most feltárt templommaradványt az ásatást követően visszatemetik, a leletanyag pedig a kalocsai múzeumba kerül.

Önkéntesek is segítették a feltárást

Miklapuszta középkori templomának feltárása szeptember 18-án kezdődött. A kalocsai szakemberek mellett bekapcsolódtak a munkálatokba a bajai Türr István Múzeum munkatársai és az SZTE régészhallgatói. Két-két apostagi, illetve hartai önkéntes is segítette munkájával a feltárást. Fontos szerepük volt közösségi fémkeresősöknek, a geodéziai adatokat pedig Körmendy László és Buczkó Gábor dolgozták fel. A feltárás térinformatikusa Pánya István, a kecskeméti múzeum munkatársa. A Dunatáj Közalapítvány a földmunkákban segített, akárcsak az Állampusztai Mezőgazdasági Kft. A község önkormányzata pedig a szállást biztosította a szegedi régészhallgatóknak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!