Kecskemét

2023.08.06. 11:14

Szellemes egymondatok a neves hangszer- és Velocipéd gyűjtőtől – galériával, videóval

Gimnáziumi évei alatt kezdte gyűjteni a rövid, frappáns, vicces aforizmákat Leskowsky Albert, ezekből egy csokorra való olvasható a kecskeméti Hírös Agórában pénteken megnyílt tárlatán.

Sebestyén Hajnalka

Leskowsky Albert munkájából nyílt kiállítás

Fotó: Bús Csaba

Leskowsky Albert elsősorban hangszerészként és hangszergyűjtőként, valamint Velocipéd tulajdonosként ismert város- és országszerte. Most egy új oldalát mutatja be az Egyperces mondatok című kamaratárlatán, mely a Hírös Agóra Hónap Alkotója sorozat keretében látható augusztus végéig. Az egyperces mondatokat végig olvasva garantáltan mosolyogva távoznak a látogatók. A pénteki megnyitón Ulrich Gábor képzőművész mondott köszöntőt, rövid frappáns, szellemes egymondatokban. A műsorban különböző hangszerekkel közreműködött Szilágyi Áron dorombművész, a Leskowsky Hangszergyűjtemény igazgatója. A kiállítás napra pontosan Leskowsky Albert 73. születésnapján nyílt meg.  

Az ünnepelt a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény alapítója. Szakmai munkáját az elmúlt évtizedben többször elismerték, többek között Bozsó János-díjjal, Kecskemét Közművelődéséért díjjal. Hírportálunkon is számos alkalommal írtunk hangszergyűjteményéről, sőt mint Velocipéd tulajdonos is többször mesélt e különleges szenvedélyéről. A kiállítás megnyitóján a beszélgetésünk során elárulta: egykoron ő maga is írt szakmai témájú cikkeket a Petőfi Népében, jó kapcsolatot ápolt a szerkesztőség tagjaival. 

Elmesélte: 55 éve, még a gimnáziumi évei alatt kezdte el gyűjteni a különböző aforizmákat, melyeket diáktársaitól, tanáraitól hallott. Közülük néhányan ismert írókká váltak az elmúlt évtizedekben. Később Németországban élt hét évet, azokból az esztendőkből is származik néhány. Vannak olyanok is, melyeket ő maga írt. Jelenleg több mint kétszáz aforizmája van, ezekből egy csokorra valót válogatott össze Ulrich Gábor. 

Leskowsky Albert jelenleg boldog nyugdíjas éveit éli. Ebbe belefér alkalmanként egy-egy zenei tárlatvezetés a saját maga által alapított Leskowsky Hangszergyűjteményben, s mint „zenebohóc” szórakoztatja a gyerekeket. 

A Velocipédek is fontos szerepet kapnak az életében. Jó néhány eredeti darab van a tulajdonában a kerékpár őséből, mely egy nagy kerékből és hátul egy kis kerékből áll. Az 1800-as évek második felében megalkotott kerékpárok híveivel, rajongóival közösen most egy újabb találkozóra, szecessziós hangulatú videófilm készítésére készülnek a város történelmi építészeti értékeit bevonva. 

Az aforizmák, falfirkák kapcsán még hozzátette: szívesen látná valamennyit könyv formájában, bár tisztában van vele, erre a mai világban nem sok esély van. Ugyanakkor elektronikus formában az interneten van létjogosultsága, bízik benne hamarosan olvashatja majd a nagyközönség is. 

Végül a születésnapja alkalmából megjegyezte: nemcsak ő ünnepel ezen a napon, egykoron, 1901-ben Louis Armstrong amerikai dzsessztrombitás, énekes, valamint 1900-ban Erzsébet brit királyné VI. György brit király felesége, II. Erzsébet brit királynő édesanyja is augusztus 4-én látta meg a napvilágot. 

Néhány aforizma a kiállításról

„A relaxációs zenék sokakat idegesítenek”

„Eredeti ez a hegedű? Kérdezték tőlem. Abszolút. Mondtam. Én csináltam.” 

„Mindenütt jó. De legjobb útközben.”

„Válságtanácskozás. Mindenki őrizze meg a nyugalmát. A pánikot fenntartjuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!