Tárlat

2023.04.26. 19:49

Magángyűjtők anyagát mutatja be a keceli múzeum

Az Újkori Kecel címmel nyílt kiállítás a város újratelepítésének 289. évfordulóján. A rendezvénynek a jelentőségét az növelte, hogy ezzel egy állandó tárlat látható majd éveken át a városi múzeum termeiben.

Barta Zsolt

Turnai Ágnes és Kiss Csaba gyűjtők a kiállításon

Fotó: Barta Zsolt

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar géniusz programja és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének támogatásával valósult meg a kiállítás. Az új tárlat átfogó tervezetét, tárgyi meghatározását, arculati elemek tervezetét Turnai Ágnes és Kiss Csaba gyűjtők állították össze, többnyire a saját anyagaikból. A kiállítás még nincs kész. Ennek a bővítése az idei múzeumok éjszakáján teljesedik ki, amikor a megyei múzeum által átadott anyagok bemutatásával látogathatóvá válik a Kecel emlékei kiállítás is. 

A rendezvényen köszöntőt mondott Haszilló Ferenc polgármester, dr. Végh Katalin, a Magyar géniusz program koordinátora és dr. Agócs Ákos, a keceli kulturális bizottság elnöke. Hírportálunknak Turnai Ágnes és Kiss Csaba elmondták, hogy a tárlat egy korábbi általános néprajzi kiállítást váltott. Régi álmuk volt, hogy egy állandó tárlatot hozzanak létre a városi intézményben. Az anyagi keret azonban mindig szűkös volt, ezért a géniusz program keretében célozták meg a tárlat összeállítását. A jelenlegi kiállítás a várost a kezdetektől kívánja majd bemutatni. A helytörténeti termek 1734-től vázolják a város főbb eseményeit. Patachich Gábor érsek képével indul a bemutató, majd folytatódik az újratelepítő okirat bemutatásával. Az 1700-as 1800-as évekről ad áttekintést a folyosói rész, majd a termekben a polgárosodó város családjait, polgárait mestereit, tűzoltóságát is láthatják az érdeklődők. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!