Kultúra

2023.04.26. 19:42

Bodor Miklós grafikáit és Petőfi Sándor verseit tartalmazza a Félegyházán bemutatott könyv – galériával

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére jelent meg a Fölszedtem a sátorfám ... Az Alföld és a Felvidéki út Petőfi Sándor életében című kötet, amely a 2010-ben elhunyt Bodor Miklós grafikáit és a költő válogatott verseit tartalmazza. A könyvet szerdán mutatták be a kiskunfélegyházi városháza dísztermében.

Vajda Piroska

A könyvet V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, víziközmű-ágazatért felelős államtitkár méltatta

Fotó: Vajda Piroska

A könyvbemutatón megjelent vendégeket Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte. Úgy fogalmazott, hogy a most megjelent kötet olyan, mint egy úti füzet, amivel útnak indulhatunk és bejárhatjuk az Alföldet és a Felvidéket.

A könyvet megálmodó Bodor Miklós, grafikusművészt Rosta Ferenc alpolgármester mutatta be. Elmondta, hogy bár nem Félegyházán született, de művészi eszmélése, kibontakozása a városhoz kötődik. Innen végezte el a főiskola rajz szakát, itt volt 1963-ban az első önálló, bemutatkozó kiállítása a Kiskun Múzeumban, igazgatója volt a félegyházi művelődési központnak, és 1958-ban megalapította a Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kört. Félegyházán vált életének részévé Petőfi Sándor költészete, lelkisége is. Petőfi versei és szeretett hazája iránt érzett rajongása indította el a rajzolót, hogy papírra vesse, ami ihletéből fakadt. A tájban, a megtalált közös élményforrásban azonosult leghívebben a költővel – fogalmazott az alpolgármester. 

A Kiskun Múzeum gondozásában megjelent könyvet V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, víziközmű-ágazatért felelős államtitkár méltatta. Mint mondta, gondosan válogatott verseket és képeket kap kezébe, aki felemeli ezt a kiadványt. Két rendkívül termékeny szerző gazdag művészetének néhány különleges összefűzhető gyöngyszemét.

Azt tanácsolta, hogy olvasás közben engedjük meg a szemünknek, hogy a versekről elkalandozzon a rajzokra. Hagyjuk, hogy a képek hassanak a szívünkre már az előtt, hogy az értelmünk felfogná őket, utána pedig időzzünk el rajtuk, hogy a versekhez hasonlóan újabb és újabb jelentésrétegekkel ajándékozzanak meg. 

– Az alkotó szívében helye van a költészetnek, a természetnek, az építészetnek, amit mind nagyra becsült. 

Ezért biztos volt abban, hogy az őket ábrázoló jól megválasztott vonalaknak helye van a papíron, a könyvekben, és ezrek szeme előtt is – hangsúlyozta az államtitkár. 

– Amikor Bodor grafikákat látok, mindig az az érzésem, hogy Miklós bácsi bárhova nézett, meglátta kivillanni a teremtés szövetét. Megfogta annak egy elvarratlan, kikandikáló szálát és annál fogva felfejtett valami titokzatosat, amit aztán számunkra is láthatóvá tett, miközben tussal végig követte mindezt. Ennek a szerző lelkében született, de távollétében testet öltött könyvnek a segítségével most lehetőséget kaptunk, hogy a kacskaringós vonalak mentén újra és újra felfedezzük Petőfi életművét, a szülőföldünket és talán önmagunkat is – zárta gondolatait a miniszterelnöki biztos. 

A könyvbemutatón jelen volt a szerző felesége, Bodor Zsófia is, aki köszönetet mondott a kötet megvalósításában résztvevőknek. A bemutatót Gombás Bende szavalata és Vas László muzsikája tette igazán ünnepélyessé. 

Vas László zenélt a könyvbemutatón
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!