Kecskemét

2023.02.21. 18:37

Petőfi nyomába eredhetnek a játékosok az új online interaktív játékában – galériával

Felső tagozatosoktól a felnőttekig mindenkit arra biztatnak tegyék próbára tudásukat a Katona József Könyvtár honlapján az új Petőfi online interaktív játékában. A legjobbak és legszerencsésebbek értékes technikai eszközöket nyerhetnek.

Sebestyén Hajnalka

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója és Kriskó János televíziós műsorvezető

Fotó: Bús Csaba

Hosszú munka eredményeként és a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával február 1-jén indult útjára a Petőfi nyomában című országos ismeretterjesztő játék, mely a Katona József Könyvtár és a Kecskemétfilm Kft. közös munkája a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A könyvtár munkatársai állították össze a feladatokat, végezték a kutatómunkát, míg a Kecskemétfilm Kft. a grafikai elemek elkészítésével járult hozzá a minőségi végeredményhez. A közös munka eredményességét csak tovább fokozta a projektet támogató Petőfi Irodalmi Múzeum, aki a pénzügyi forrást biztosított a szakmai munkához. 

A részletekről kedden sajtótájékoztatón adtak számot az intézmények vezetői. A beszélgetést Kriskó János televíziós műsorvezető, szerkesztő koordinálta.

Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója, habilitált egyetemi docens a játék megszületésének hátteréről szólt először. Elmondta: a könyvtár és a Kecskemétfilm közösen pályázott a megyéhez a játék megvalósítására támogatásért, melyet sajnos nem ítéltek meg számukra. Már komoly munka feküdt benne, így nem adták fel, tovább keresték a lehetőséget, így találtak ár a Petőfi Irodalmi Múzeumra.

A múzeum vezetője, Demeter Szilárd kifejtette véleményét Petőfi Sándor örökségéről. Rámutatott, hogy a költő amellett, hogy zseni volt, óriásit tett a Reformkorban a magyar kultúráért, a magyar identitás fennmaradásáért. A Petőfi Emlékév programjai is segítenek abban, hogy örökségét felrázzák, és ne csak a történelmi hátterét lássák a résztvevők, hanem annak vitalitását is.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője szólt saját Petőfi kötődéseiről, és a játékhoz nyújtott segítségükről.

A játékot Katona Tibor könyvtáros mutatta be, mely fiatalok és felnőttek számára egyaránt élvezetes, olykor igazi kihívást jelentő játék. Egy térképről indulva a költő ismert és kevésbé ismert versein keresztül mutatja be a lírikus egyes életszakaszait, bejárva ezzel az egész Kárpát-medencét. A napjainkban is jelentős Petőfi-kultusz szemléltetésére néhány, a költő halála utáni időhöz kapcsolódó feladat is bekerült a feladványok közé. A játék folyamatosan, Petőfi vándorlásának kronológiájában vagy tetszőleges sorrendben is játszható. Tekintettel arra, hogy Petőfi Sándorról legkorábban 5. osztályban tanulnak a diákok, a játékban az általános iskola felsőbb osztályainak tanulóitól kezdődően bárki részt vehet, korosztálytól függetlenül, egészen 2023. június 30-ig.

Amennyiben a feladatra nem tudja a játékos a választ, később még visszatérhet rá. A játék mentése is biztosított, így nem kell egyszerre végigjátszani. Érdemes bekapcsolódni, hiszen a végén értékes nyeremények találnak gazdára. A játék elérhető a könyvtár honlapján, a www.bacstudastar.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!