Kiskőrös

2023.02.22. 14:02

Különleges írásokkal bővítette Petőfi-gyűjteményét Krámer Iván

Az Év embere című versenyünkben Krámer Iván kiskőrösi történész-gyűjtő az 5. helyen végzett. Mint mondta, nagyon hálás a szavazatokkal őt támogató ismerőseinek, barátainak. Amíg az izgalmas verseny tartott, tovább gyarapította a Petőfi Sándorral kapcsolatos irodalmi gyűjteményét. Így megszerzett három olyan különleges jegyzetet, amelyet kőnyomatban sokszorosítottak a XIX. századi bölcsészek.

Barta Zsolt

Krámer Iván kiskőrösi történész-gyűjtő

Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

De miről is van szó? Dr. Gyulay Pál egyetemi professzor Petőfi Sándorról szóló előadásait jegyezték le szinte gyöngybetűkkel a hallgatók. A tanár Petőfi Sándor sógora volt, aki Szendrey Júlia húgát, Máriát vette feleségül. A három kiadvány egyikének tulajdonosa Váczy János, harmadéves egyetemi hallgató volt, aki Budapesten 1882-ben hallgatta a tudós előadásait. A diákok mintegy 201 oldalon keresztül jegyzetelték dr. Gyulay Pál gondolatait. 

A tudós külön elemezte Petőfi életrajzát, általános képet adott költészetéről, lírájának jellemző vonásairól, szerelmi és hazafias dalairól, ódáiról. Külön fejezetben tárgyalja a balladákat és az elbeszélő költeményeket. Érdekes, hogy ugyanerről a kurzusról készült később egy jegyzet 1891-92-ben is, amely Pethe Ferenc tulajdonában volt. 

Krámer Iván tanulmányozta ezt az összeállítást is, azt mondta, hogy a költőről alkotott kép az évek során folyamatosan változott, ezért érdekes a kiadvány. Olyan kisebb történetek is olvashatóak benne a Petrovics családról, amelyek lehet, hogy nem fontosak, de árnyalják a család és a költő életét. Azaz a családi legendákból dr. Gyulay Pál mindig beépített valamit az előadásaiba, hogy fenntartsa a diákok figyelmét és érdeklődését az előadásai során. A harmadik kiadvány 1900-ban készült, amelyet Lehr András bölcsészhallgató jegyzett. A könyv később báró Radvánszky Béla művelődéstörténész és heraldika-kutató tulajdonába került, mondta Krámer Iván.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!