Kiskunhalas

2023.01.16. 13:22

Az üldözött keresztényekért és a békéért imádkoztak az ökumenikus imahét első napján – galériával

Vasárnap kezdődött a keresztények, a Krisztusban hívők összetartozását szimbolizáló ökumenikus imahét. Ezen a napon Kiskunhalason, a református imaházban is az üldözött keresztényekért és a békért imádkoztak.

Pozsgai Ákos

Seffer Attila római katolikus plébános

Fotó: Pozsgai Ákos

Az idei ökumenikus imahét jelmondata és lényege, hogy a Krisztusban hívőknek – félretéve minden rosszindulatot –, a békére, az igazságra és a jóra kell törekedniük.

Az ez évi imahét anyagát az Amerikai Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa készítette, a szöveget az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai véglegesítették. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.

– Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével, Magyarországon azonban az alapige más hangsúlyt kap a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt. Nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk, és tudjuk azt, hogy testvérnépek harcolnak egymás ellen. 

Naponta több mint tízezer ember lépi át a határainkat a háború elől menekülve 

– mondta a liturgiát felvezető beszédében Bocskorás Bertalan református lelkész. Hozzátette: az imahét kiváló alkalom lehet arra, hogy önvizsgálatot tartsunk a háború, a rasszizmus kapcsán, de akár az elnyomó, progresszívnak nevezett ideológiák kapcsán is. Hogy a rosszindulat, sokszor gyűlölet megnyilvánulása ellen milyen módon tudunk küzdeni gondolatainkkal és magatartásunkkal, hogy imádsággal a krisztusi egységet tudjuk képviselni.

Seffer Attila római katolikus plébános arról beszélt igehirdetésében, hogy a jóság fellelhető az Isten és az ember közötti együttműködésben.

– Ott tud jelen lenni az igazi szeretet, a tiszta jóság, ahol az ember és az Isten együttműködik, ha összhangban és szeretetben va

n.

Jónak lenni jó, a keresztényeknek, a Krisztusban hívőknek, azonban több kell, hogy legyen, mint puszta szociális vagy karitatív szolgálat. Ez bármilyen közösségre, egyesületre igaz lehet. Nekünk, Krisztus-hívőknek az az üzenet, hogy tanuljunk meg jót cselekedni, tanuljuk meg Istennel és egymással együttműködni – mondta Seffer Attila.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg világszerte, a 80-as évek óta a hazai egyházak is részesei. Az ökumenikus imahét során minden keresztény egyház képviselője szolgál majd, így lesz egységes az imahét, hogy egyek legyenek a keresztények Krisztusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!