Galériával

2022.09.06. 11:20

Az érsekcsanádi népviselet is főszerepet kapott a Hungarikum rendezvényen

A Duna-parton, a Rév csárda előtti részen rendezték meg az érsekcsanádi Hungarikum rendezvényt vasárnap délután. A festői környezetben az érdeklődők közelebbről is megcsodálhatták a díszes csanádi népviseletet és finom réteseket is kóstolhattak.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A jelenlévőket Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője is köszöntötte. A képviselő emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt döntött az országgyűlés a nemzeti értékekről, a hungarikumokról. Ezt követően elkezdődött a településeken, a járásokban, megyékben és országosan a gyűjtés, melynek fő célja a helyi közösségek fontos értékeit bemutatni, megőrizni.

Az értéktárbizottság több éve dolgozik és jelenleg tíz értéket tartanak számon a településen, de több is várakozik arra, hogy azokkal bővüljön Érsekcsanád település értékeinek a köre 

– hangzott el az eseményen.

A Hungarikum-pályázatban idén közel kétmillió forint támogatást nyert az önkormányzat. Felső Róbert polgármester kiemelte, céljuk, hogy a települési értékeket közelebb vigyék a lakossághoz, hiszen sokszor ők sem tudják felsorolni a tíz érsekcsanádi értéket, másrészt az értékeiket be szeretnék kapcsolni a helyi turizmusba is.

– Egy interaktív rendezvényt szerettünk volna szervezni, ahol bemutatjuk az egyes értékeinket – mondta Felső Róbert polgármester.

Az Érsekcsanádi Települési Értéktár listájára felkerült a csanádi rétes, a több mint 80 éve alapított Bazsarózsa Néptáncegyüttes, a Tumbarikum, amely a szüreti fesztivál egyik központi helyszíne. A Széchenyi utca elején található új építésű „tájház” tipikus érsekcsanádi parasztház. Az értékek között megtalálható még az érsekcsanádi népviselet, a református templom, a szabadidőpark, a gátőrház, a szivattyútelep és környezete, az Ófalu, a Keresztelő Szent János-templom és Veránka-sziget.

A rendezvényen díjakat is átadtak

Kiváló munkájukat értékelve Érsekcsanád képviselő-testülete a Pántlika és az Iszkába zenekarok részére az Érsekcsanád Kultúrájáért kitüntetést adományozta. A díjakat a Hungarikum rendezvényen adták át a két együttes tagjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!