Székely napok

2022.09.29. 19:30

Az erdélyi konyhával is megismerkedettek a kerekiek – galériával

Immáron második alkalommal rendezték meg a székely napokat Kerekegyházán. A gaszto-kulturális programot idén Kövecses Zoltán, és Vörösmarty Imre szervezte a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesületével karöltve.

Gulyás Sándor

Az erdélyi levesek királyát is megkóstolhatták a kerekiek.

Fotó: Gulyás Sándor

– Az első székely napok ötlete tizenöt éve fogalmazódott meg bennem, Erdélyi útjaim során ugyanis jó kapcsolatot alakítottam ki a határon túli magyarokkal. A nagy távolság miatt viszont nem mindenki engedheti meg magának, hogy ellátogasson székelyföldre. Az első három napos gasztro-kulturális rendezvény keretében bemutatkoztak a fazekasságáról, szőtteseiről, faragásairól ismert Korond és Székelyudvarhely települések. Az érdeklődők megismerhették a kalotaszegiek népviseletét, táncait – mondta el a baon.hu érdeklődésére Kövecses Zoltán, a székely napok ötletgazdája.

Sok éves kihagyás után idén Vörösmarty Imre, a Langó Ház Rendezvényközpont vezetőjével és a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesületével közösen került megrendezésre a második kerekegyházi székely napok. Az idei esztendőben az oroszhegyi kistérség mutatkozott be. A vendégek elhozták magukkal népviseletüket, ízelítőt adtak tánckultúrájukból, valamint megismertették a kerekegyháziakat a székelykonyha rejtelmeivel.

Az érdeklődők megkóstolhatták egyebek mellett a csorba levest, az erdélyi disznópörköltet, a puliszkát, az erdélyi kürtőskalácsot, és a jófajta pálinkát is.

– A rendezvény sikerét látva úgy gondoljuk, hogy a jövő évben is megrendezzük a kerekegyházi székely napokat. Rendezvényünk célja, hogy barátságok alakuljanak ki a településeken élők között – tette hozzá Kövecses Zoltán.

A rendezvényt az oroszhegyi kistérség turisztikai bemutatója, Ziegler Németh Ferenc és Feketéné Varsány Enikő kiállítása, a Kereki Nótások műsora színesítette.

A csorba leves az erdélyi levesek királya

Székelyföldön, ami savanyú ízesítésű leves  az majdnem mind csorba leves. A csorba leves nagyon változatos formát ölthet, ám mindben van valami közös, ez pedig a savanyúságuk.  A csorba elméletileg a románoktól került az erdélyi konyhába. Az erdélyi gyökerű leves gyakorlatilag házanként különböző. Tulajdonképpen bármilyen húsból készülhet, de létezik húsmentes csorba is. A hagyományos leves jellegzetes, savanykás ízét a ciberének, azaz az erjesztett búzakorpa lének köszönheti.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!