Galériával

2022.09.05. 14:25

A szalkszentmártoni múzeum fennállásának ötvenedik évfordulójára emlékeztek

Petőfi Sándor születésének kétszázadik, valamint a szalkszentmártoni múzeum létrehozásának ötvenedik évfordulójára emlékeztek szombaton a településen. A program emléktábla avatással kezdődött a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás udvarán.

Gulyás Sándor

Az ünnepség elején emléktáblát avattak a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás udvarán

Fotó: Gulyás Sándor

A kettős évforduló alkalmából Gulyásné Horváth Tünde, a község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A település első embere beszédében múltunk megőrzésének, nemzeti kultúránk ápolásának fontosságára, Petőfi Sándor elkötelezett hazaszeretetére, nemzeti érzelmeire hívta fel a figyelmet, melyekből erőt meríthetünk a nehézségek idején.

– Múltunk olyan textília, amit őseink kezdtek el szőni, mi pedig tovább alkotjuk és átadjuk a következő generációknak, mert szép jövőt egy átgondolt, felvállalt múltra lehet építeni. Petőfi múzeumunk ötvenéves fennállásának évfordulója megmutatja, hogy múltunk megőrzése, nemzeti kultúránk ápolása előre visz minket a jövőben. 

A település központjában álló épület, egykoron Petőfi Sándornak és szüleinek volt az otthona. 

Mára már a falu ékszerdobozává vált a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállításnak helyet adó gróf Festetics György által 1810-ben épített beálló vendégfogadó és mészárszék. Az épület Majsai Károly hathatós közbenjárásának köszönhetően 1972-ben vált múzeummá – fogalmazott ünnepi beszédében Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

A múzeum megalakításnak körülményeiről, édesapja munkásságáról, az intézmény létrehozójának fia, ifjú Majsai Károly beszélt. – A Petrovics család egykori lakhelye 1949-ig őrizte meg eredeti funkcióját, majd az 1950-es évek elején az épületet raktározási célokra használták. A korábban vendégfogadóként működő létesítmény állaga leromlott, mígnem 1969-ben az Országos Műemléki Felügyelőség tervei alapján sor került teljes rekonstrukciójára. Később édesapám, Majsai Károly közreműködésével sikerült úttörőotthonnak megnyerni, megőrizni, majd 1972 szeptemberében múzeummá nyilváníttatni a Petőfi-házat – emlékezett vissza ifjú Majsai Károly.

A múzeum megnyitása után nem sokkal a Hazafias Népfront égisze alatt létrejött a Petőfi Irodalomtörténeti és Múzeumbaráti Kör. – Édesapám huszonöt esztendőn át igazgatta az intézményt és lett a korábban magtárként használt épület az ország legnagyobb és legszebb Petőfi emlékmúzeuma. Létrehozta a Petőfi Emlékhelyek Találkozóját, megalapította a Múzeumbaráti Kört, megszervezte a Múzeumi estéket, országjáró kirándulásokat vezetett. 

Helytörténeti kutatásai eredményeit több könyvben publikálta, tevékenységét helyi és országos szintű elismerésekkel jutalmazták, Szalkszentmártonban díszpolgárrá választották, megkapta az Országos Petőfi Társaság életműdíját is

– sorolta fel édesapja érdemeit ifjú Majsai Károly.

A múzeumalapító méltatást követően „Dédöregapám is itt volt a kocsmában” című írásával Czuczor Teca idézte fel a múltemlékeit, Bánföldi Szilád, a Petőfi 200 emlékév során, a költőt megszemélyesítő színművész, majd a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület tagjai léptek színpadra. Petőfi Sándor és Arany János barátságáról Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor tartott előadást. A pódium műsort követően a Gaudium Quintet, az X-Bár együttes, majd Kautzky Armand  és Udvarhelyi Boglárka műsorát láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!