Galériával

2022.07.15. 17:50

Az örökségvédelem áll a halasi konferencia fókuszában

A csipke városában tartja három napos országos találkozóját és szakmai konferenciáját a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége. A találkozó fő témái között az örökségvédelem áll, a szakmai előadások mellett azonban kiállítások, városnézés és kirándulások is szerepelnek, valamint átadják a Podmaniczky-díjakat és elismerő okleveleket, és köszöntik a jubiláló egyesületeket is.

Pozsgai Ákos

A kiállítás a Bács-Kiskun megyei építészeti tárlat képeit is bemutatja. Fotó: Pozsgai Ákos

A három napos esemény a Dékáni Árpád Technikum aulájában az Európa Nostra díjas építészeti alkotásokat, a Bács-Kiskun megyei építészeti tárlatot, valamint a Fiatalok az épített és a természeti környezet védelméért című rajzokat bemutató kiállításokkal vette kezdetét csütörtök délután.

– Az épületek minden korban egy nagyon jó metszetet adnak arról, hogy milyen volt annak a kornak a társadalma, a gazdasága, a vallása, a kultúrája, hogyan gondolkodtak az adott kor emberei. Azok az emberek, akik majd évtizedek múlva nézik a most kiállított terveket, megvalósult épületek képeit, akkor ők is fognak levonni következtetéseket, hogy a ma embere hogyan élt. „Ezért is fontos, hogy az építész nemcsak helyet hoz létre, hanem szellemet is – idézte Füleki Zsolt államtitkárnak az örökségvédők kiskunhalasi találkozójára levélben írt köszöntő szavait Katkics Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke a kiállítások megnyitóján.

– Az egészséges, jó környezet, a társadalom örömforrása – jelentette ki az építész kamara megyei elnöke. 

– Érezzük ennek a fontosságát, hogy a szép épületeinket, a hagyományainkat, az értékeinket megőrizzük, jó állapotban tovább tudjuk adni az utókornak azt a szellemiséget, amit Ráday Mihály, az örökségvédők korábbi elnöke képviselt 

– emlékeztetett Katkics Tamás. A kamarai elnök szerint fontos a hazai örökségvédők munkája, mert szomorúan tapasztalják, hogy a Covid-járvány óta egyes településeken nulla forint áll rendelkezésre a helyi védett épület felújítására, a járvány előtti időkkel ellentétben, amikor több helyen tudtak költeni örökségvédelemre.

– Azt gondolom, hogy mindannyian, akik itt vagyunk és szólhatunk, szólnunk is kell. Szükség van a civil szervezetekre, a városvédőkre, a faluvédőkre, és mellé kell állni a polgármestereknek és a főépítészeknek és segíteni kell az ő munkájukat, hogy ezek a számunkra is, de különösen a társadalom számára nagyon fontos épületek, terek megmaradjanak – hangoztatta a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke.

A Város- és Faluvédők Szövetsége XXXIX. Országos Találkozó és Szakmai Konferencia nyitó ünnepségét a városi filmszínházban tartották, ahol Babud László építész, a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke köszöntötte a meghívottakat a házigazdák nevében. 

– „A tudás, az érdeklődés közelebb visz ahhoz, hogy megszeressünk valamit. Ha megszeretjük, akkor már valamennyire magunkénak is érezzük és fontos lesz nekünk. Óvjuk, őrizzük, teszünk érte, gondozzuk” – emlékeztetett a közel egy éve elhunyt Ráday Mihály gondolataira Babud László, aki bízik abban, hogy a mostani konferenciával is tovább tudják vinni az ismert városvédő örökségét, aki televíziós sorozatival, szakmai tevékenységével generációk gondolkodását határozta meg az épített és természeti értékeink védelme szempontjából.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is, aki arra kérte a vendégeket, hogy a találkozó ideje alatt nézzék meg a város nevezetességeit, épített örökségeit. 

Bányai Gábor a város egyéni országgyűlési képviselője, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a területfejlesztési források felett őrködő kormánybiztosként igyekszik segíteni Kiskunhalason és a régió több mint 240 településén található értékek megmentésében. Emlékeztetett a hajósi kastély felújítására, amit még megyei közgyűlési elnökként a város-és faluvédőkkel együttműködve sikerült megmenteni. 

– Ha van szándék, van mit megmenteni, akkor ebben össze kell fognunk 

– jelentette ki a politikus, aki szerint az ország többi régiójának a területfejlesztéséért felelős kormánybiztosa is hasonlóképpen támogatja ebben a munkában a hazai örökségvédőket.

A háromnapos találkozó során a Csipke Hotelben tartott konferencián elhangzott szakmai előadások és szekcióülések mellett a résztvevők a várossal is megismerkedhettek, valamint a református templomban orgonahangversenyen vettek részt. Péntek este pedig a Horváth Lovastanyán rendszett polgármesteri díszvacsorán adják át a Podmaniczky-díjakat és okleveleket, valamint köszöntik a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetség jubiláló egyesületeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!