Múzeumok Éjszakája / Galériával

2022.06.27. 16:02

Számos programmal várták ezúttal is a közönséget Kalocsán

Kortárs művészekkel, zenei előadásokkal, népi motívumokat felvonultató divatbemutatókkal és jósnővel várták a közönséget.

Gábor János

A Viski Károly Múzeum három helyszínen kínált programokat. Fotó: Gábor János

A Viski Károly Múzeum három helyszínen kínált programokat a két év után újra megrendezett Múzeumok Éjszakáján, szombaton: este héttől éjfélig az anyaintézményen kívül a Kalocsai Képtár és a Nicolas Schöffer Gyűjtemény is tárt kapukkal fogadta a helyieket. Romsics Imre múzeumigazgató jelezte: a programsorozatot a korábbiaknak megfelelően a gyerekek megajándékozásával kezdték. Olyan nagycsoportos óvodásokat vártak a konferenciaterembe, akik készítettek farsangi témájú rajzot a korábban meghirdetett pályázatra és általában részt vesznek a múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Utóbbi ezúttal sem maradt ki: Paprika Jancsi-színezéssel, valamint a múzeumban elrejtett „oda nem illő tárgyak” keresésével foglalták le a kicsiket, amíg a szülők és nagyszülők bejárták a tárlatokat. 

– Az óvodások rajzpályázatán tíz-, nyolc- és ötezer forintos díjakat adtunk ki. Ahhoz mindig ragaszkodom, hogy kapjanak valamilyen könyvet, illetve hozzájáruljunk az iskolakezdéshez: tolltartóval, színes ceruzákkal és olyan eszközökkel, amik az alkotásban segítik őket – vázolta Romsics Imre, megjegyezve, hogy egyébként minden betérő gyermeket megleptek egy-egy memóriakártya-csomaggal. Kérésünkre felsorolta, hogy az állandó tárlatokon kívül milyen időszaki kiállításokból lehetett válogatni. 

A Viski Károly Múzeum földszinti folyosóján jelenleg egy Kalocsa várossá alakulásának 100. évfordulóját ünneplő tárlat látható 

(mint ismert: 1872-ben veszítette el városi rangját, majd 1921-ben kapta vissza), a 20. század első harmadából származó tárgyakkal, fényképekkel. Kísérő programként a Magyar Veterán Motorok Baráti Köre is bemutatott tucatnyi klasszikus járművet, a múzeum bejáratánál. 

A Kalocsai Képtárban Vinczellér Imre festőművész személyesen tartott tárlatvezetést a pályafutását bemutató gyűjteményről, és ugyanitt fogadta a vendégeket Kasza Klári jósnő-léleklátó is. A Nicolas Schöffer Gyűjteményben Bódics Diána textilszobrász workshop-ja és a The Shape of Light című kiállítás várta a közönséget. Rajta kívül két kortárs művésszel is lehetett találkozni: Krisztián Nóra japán stílusú papírmárványozó foglalkozással, míg Kovács Norbert szobrász tárlatvezetéssel fogadta a betérőket. 

A Városi Galéria ezúttal zárva volt, viszont hétfőn és kedden még érdemes betérni a Kék Madár Fesztivál keretében nyitott Rökk Károly-kiállításra, ajánlotta Romsics Imre, megjegyezve, hogy szerdától elkezdik szétbontani, hogy július 1-től új válogatás vegye át a helyét. 

Rendhagyó programot tartottak 

A kalocsai Viski Károly Múzeum udvarán rendhagyó programot tartottak: a Múzeumok Éjszakájára általában színdarabbal készülnek, de a színjátszóik ezúttal nem tudták vállalni a fellépést, így egy zenés est mellett döntöttek. Szigeti Bence gitárművész előadása után a HeArt Társulat színművészei, Kálmán Henrietta és Geri Tamás színművészek léptek fel, musicalrészletekkel. A helyszín és az éjszaka különlegessége „A kalocsai virágok új élete” című divatbemutató volt: itt a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Kézműves Kör együttműködésében a hungarikumok közé emelt kalocsai népi motívumokkal díszített modern ruhákat vonultattak fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!