Héjjasné Székely Rita

2022.05.14. 07:00

Az anya-gyermek kapcsolatot mutatja be fotóin a lajosmizsei alkotó

A háromgyermekes Héjjasné Székely Rita fotóiból áprilisban nyílt tárlat a lajosmizsei művelődési házban.

Horváth Péter

Héjjasné Székely Rita Fotó: Bús Csaba

A lajosmizsei Héjjasné Székely Rita életébe hat éve érkezett el a fotózás. – Mindig szerettem fotózni, de sosem voltam igazán elégedett magammal, képzéseken is részt vettem határaim kitolása érdekében. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de a sorsom mindig visszatérített a fényképezés útjára, hiába akartam lelépni erről az ösvényről a polgári munkák kedvéért – mondta fotóssá válásáról a háromgyerekes lajosmizsei fotográfus, akinek áprilisban kiállítása is nyílt a lajosmizsei művelődési házban, Anya és gyermeke címmel. 

Hogy eddig eljutott, nagyban köszönheti családja támogatásának. Mégis egy egyszerű élmény tette visszavonhatatlanul fényképésszé. 

– Amikor kismama voltam, elmentem egy fotózásra, amin csodás volt részt venni. Ott döntöttem el végleg, hogy ezt szeretném csinálni, a gyermekeket és az anyákat fotózni – emlékezett vissza Rita. 

Kezdetben az otthonában kialakított kis stúdióban örökítette meg alanyait, ma már külső műtermeket használ, illetve a szabadban fotózza a családokat. Mint fogalmazott, számos témát kedvel a portrétól a tájképekig, de mint minden fotósnak, neki is megvan a maga erőssége, és ez a gyermekek, kismamák, családok pillanatai­nak megörökítése. 
Rita szerint páratlan munka a fotográfia, mert egyrészt az örökkévalóságig megőrzik a képek a rajtuk szereplő gyermekek tisztaságát, világtól való érintetlenségét. 

Másrészt úgy látja, hogy hajlamosak vagyunk belefeledkezni a világ által követelt rohanásba és elfelejtjük átélni a pillanat örömét, az együttlét csodáját. 

A fotózás szerinte a lelassulás, a pillanat átélésének lehetősége, és ezek az átélt érzések tükröződnek vissza az elkészült képeken. 

– Minden képpel az a célom, hogy boldogságot adjak a családoknak, hogy csordultig teljen a szívük bármikor, amikor visszanézik őket – mondta Rita, akinek nagy élményt jelentett a kiállításmegnyitó a maga 90 résztvevőjével. A 49 kiállított alkotás – köztük négy egy nemzetközi magazin díjával kitüntetett fotó – fő mondanivalója az anya-gyermek kapcsolat misztériumának bemutatása mellett az, hogy anyaként is lehet sikeres egy nő a munkájában és viszont, dolgozó nőként is lehet sikeres anya. Rita további kiállításokat tervez Lajosmizsén. 

A tárlat május 14-éig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!