Kultúra

2022.02.14. 11:25

Rangos elismerést kapott Szőke Imre, a miklósi népdalkör vezetője

Kunszentmiklós Kultúrájáért kitüntetésben részesült ifjabb Szőke Imre, a Szappanos Lukács Népdalkör vezetője. A rangos elismerést a magyar kultúra napi rendezvényen adta át számára Lesi Árpád polgármester, Vassné Kelemen Ágnes, a város kulturális bizottságának elnöke és dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője.

Gulyás Sándor

Ifjabb Szőke Imre, kezében a Kunszentmiklós Kultúrájáért díjjal Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A kunszentmiklósi kóruskultúra közel százharminc évre nyúlik vissza. Az első polgári dalárda 1893-ban alakult, a kórus egy emberöltővel később már a helyi ipartestület égisze alatt működött egészen 1948-ig. A Szappanos Lukács Népdalkör 1969-ben jött létre, Simon Lajos énektanár vezetésével. A stafétát 1973-ban Bessenyei Imre, majd később Komjáthy Györgyné énektanár vette át. Az anyagi források a rendszerváltás idejére szinte teljes egészében kiapadtak. 

A kórus feltámasztása az akkor huszonkét éves ifjabb Szőke Imrére hárult. 

– A zene szeretetére szüleim neveltek. Zeneiskolába járattak, ahol fuvolázni tanultam, majd a debreceni református gimnázium kántorképzőjében folytattam tanulmányaim. A népzene, a magyar kultúra szeretetét énektanárom, Berkesi Sándor, a hazai református egyházzene meghatározó képviselője ültette el bennem. A megfelelő képzettséggel, szakmai tudással rendelkeztem ahhoz, hogy elvállaljam a Szappanos Lukács Népdalkör vezetését – emlékezett vissza a kezdetekre ifjabb Szőke Imre. 

A fiatal kórusvezető nagy lelkesedéssel fogott hozzá a munkának, mindent megtéve annak érdekében, hogy méltó legyen elődeihez. Az első időkben dr. Kálmán Lajos népzenekutatótól, valamint a KÓTA népzenei vezetőképzőjében Birinyi Józseftől és Olsvai Imrétől kapott segítséget. Szakértelmének, szorgalmának köszönhetően a kórus sikert sikerre halmozott. 

– Az elmúlt három évtized alatt számtalan arany minősítést szereztünk a megyei és az országos minősítő versenyeken, állandó szereplői voltunk és vagyunk a helyi, illetve a régiós népdaltalálkozóknak, illetve több alkalommal Erdélyben öregbítettük Kunszentmiklós hírnevét. A munkánkat a város 2009-ben a Kunszentmiklósért érdeméremmel, 2019-ben pedig a Kunszentmiklós Kultúrájáért kitüntetéssel jutalmazta. 

Kiváló kapcsolatot ápolunk a térség településeinek, valamint a mezőföldi Nagyvenyim hagyományőrzőivel. 

A csoport mintegy húsz főt számlál, zömük nyugdíjas, de vannak aktív korban lévők is. A próbákat a koronavírus-járványt megelőzően heti rendszerességgel tartottuk, a kényszerű bezártság miatt jelenleg telefon és internet segítségével tartjuk a kapcsolatot – fogalmazott ifjabb Szőke Imre. 

A karnagy reményei szerint az idei esztendőben már zavartalanul folytathatják a munkát. Amennyiben a járványhelyzet engedi, az év első felében megtartják hagyományos népdaltalálkozójukat, majd szeptemberen, a kunszentmiklósi napokon csillogtathatják meg tudásukat. 

Feladatuknak tekintik a népdalok népszerűsítését

– A zenei anyanyelv szerepét a népzene tölti be, melyben megőrződnek népünk legnemesebb értékei. A népdalok, amellett, hogy fejlesztik a zenei és az általános intelligenciát, számtalan bölcsességet, élettapasztalatot, értékrendet közvetítenek. Úgy hiszem, kötelesek vagyunk ezeket megőrizni és továbbadni. Az elmúlt harminc esztendőben magam is nagyon sok időt áldoztam erre a kórustagokkal együtt, és büszkén állíthatom, hogy megérte – hangsúlyozta Szőke Imre, a Kunszentmiklós Kultúrájáért kitüntetés tulajdonosa, aki elsődleges feladatának tekinti a kiskunsági, a kunszentmiklósi, az alföldi népdalok népszerűsítését, gyűjtését. Tisztelettel örökíti tovább a kórus névadójától rájuk hagyományozott kun verbunkos szövegét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!