Galériával

2022.01.14. 19:24

Sebestyén Imre képeslapgyűjtőre emlékeztek Kecskeméten

A tavaly év végén elhunyt Sebestyén Imre képeslapgyűjtő emlékére tartottak pénteken meghitt hangulatú megemlékezést a kecskeméti Katona József Emlékházban. A rendezvény egyben zárása is volt az ismert gyűjtő Petőfi kiállításának.

Sebestyén Hajnalka

Meghitt hangulatú megemlékezéssel tisztelegtek a nemrégiben elhunyt Sebestyén Imre előtt

Forrás: Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Sebestyén Imre kecskeméti gyűjtő példaértékű munkásságáról, szenvedélyes gyűjtőmunkájáról Székelyné Kőrösi Ilona történész emlékezett meg. A méltatás után részleteket mutatott be gyűjtő képeslapjaiból összeállított Petőfi kiállításról, melynek megnyitóján, tavaly nyáron Sebestyén Imre még személyesen is részt vehetett. Akkor még senki nem gondolta, hogy ez lesz az utolsó tárlata.

Sebestyén Imre több szálon is kötődött a Katona József Emlékházhoz, ahol az elmúlt két évtizedben számos alkalommal állította ki tematikus képeslap kiállítási anyagait, irodalmi és történelmi témákban.

A rendezvény elején egy perces néma csöndben emlékeztek meg a résztvevők a gyűjtőről. Székelyné Kőrösi Ilona beszédét azzal kezdte, most magának a gyűjtőnek kellene itt állnia, hogy meséljen kedvenc szenvedélyéről, a képeslapgyűjtésről, mely sokkal többet jelentett mint egy hobbi, hiszen elkötelezett és komoly gyűjtőmunka volt. Most zárul a Petőfi életét bemutató tárlata, mely egyik kedvenc témája volt. További tervei is voltak az anyaggal, melyeket sajnos már nem valósíthatott meg. 

Fél életét a képeslapoknak áldozta, óriási szeretettel gyűjtötte.

 Ma Magyarországon a több mint 400 ezer darabos gyűjteményével a legnagyobb magángyűjtők közé tartozott. A magyar művelődéstörténetbe beírta a nevét. Méltán volt büszke szakmai elismeréseire, díjaira. 1998-ban volt az első kiállítása, az utolsó pedig ez volt, ami most zárult a Katona József Emlékházban. Mintegy hatvan témakörben állított össze látványos, tematikus kiállításokat, melyeket önzetlenül bocsátott kulturális és oktatási intézmények, települési önkormányzatok rendelkezésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!