Galériával

2022.01.01. 15:56

Petőfi Sándorra emlékeztek Kiskőrösön az év utolsó napján

Versszínház, fogadalomtétel, ünnepi torta, koszorúzás, baráti borozgatás és süteményezés várta a kiskőrösieket. A településen az óév utolsó napján emlékeztek meg Petőfi Sándor születésének 199. évfordulójáról. A szülőház előtti főtéren a költő több száz tisztelője vett részt a társasági rendezvényen.

Barta Zsolt

Petőfi Sándorra emlékeztek Kiskőrösön december 31-én. Fotó: Barta Zsolt

Minden olyan személy, aki Bács-Kiskunban 1973 és 2002 január 1-jén született megkapja Kiskőrös önkormányzatától azt a verses kötetet, amely Petőfi Sándor költeményeit tartalmazza. Ezt Domonyi László polgármester jelentette be a december 31-én. A Petőfi Szilveszter nevű rendezvényt már sok éve megünnepelik, idén a járvány miatt a főtéren tartották meg péntek délután.

A március végét idéző kellemes időben, több száz érdeklődő nézte végig a méltó megemlékezést. Ennek keretében tett fogadalmat a település polgármestere.

A Petőfi Szilveszterek fontos része a polgármesteri serleges fogadalomtétel. A város vezetője minden évben az 1913-ban készített billikommal tesz olyan ígéretet, ami a helyi Petőfi-kultuszt segítve sokszor túllép Kiskőrös határain. 2002 óta folyamatos az a fogadalom, hogy a január 1-jén, vagyis Petőfivel azonos napon Magyarországon született gyermekek sorszámozott, 

csak erre az alkalomra készített, névre szóló, egyedi, emléklappal ellátott Petőfi Sándor összes versei kötetet kapnak ajándékba Kiskőröstől. 

Ezt a szép hagyományt szeretnénk ebben az évben kiterjeszteni.

– Arra teszek ígéretet, hogy Petőfi születésének 150. évfordulója, vagyis 1973 és 2002 között Bács-Kiskun megyében születettek is megkapják ezt a kiadványt. Emlékeztesse őket arra, hogy e jeles napon születtek, legyenek büszkék erre a dátumra – így hangzott Domonyi László polgármester fogadalomtétele, amelyet a költő szülőháza előtt mondott el.

A rendezvényt egy fiatal színész, Bánföldi Szilárd fellépése tette emlékezetessé. 

Az 1992-ben Kecskeméten született, ma pedig a fővárosi Újszínházban játszó fiatalember testesítette meg a költőt. A városban már jól ismerik, mivel több rendezvényen is találkozhattak vele a kiskőrösiek. A művész elszavalta a Világosságot című Petőfi verset, amely egyben a nyitánya is volt a Petőfi Szilveszternek, melyet dr. Filus Erika a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója rendezett meg. Ő kérte fel a polgármestert, hogy üdvözölje az ünneplőket, aki után Hajagos Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Talpra magyar” című Petőfi-emlékévek program szakmai koordinátorai is köszöntőt mondott.

A rendezvényt egy fiatal színész, Bánföldi Szilárd fellépése tette emlékezetessé. Forrás: Barta Zsolt

– Egy olyan ember látta meg 199 éve a napvilágot, amely a bizonytalan és a magyarság szempontjából sokszor kegyetlen korszakában kapaszkodót nyújtott a nemzet számára. Ma is itt van ez az ember közöttünk – hangsúlyozta Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti-néprajzi osztályvezetője, majd egy érdekes történetet osztott meg a hallgatósággal.

Éppen két éve egy olyan emberrel találkozott, aki a Kiskunság szülöttjeként 1956 őszén nem egészen 16 évesen részt vett a harcokban, majd a megtorlás elől Svájcba menekült két társával. Negyvennégy évvel az események után tért haza először, de addig is adományokkal segítette a rászorult erdélyi családokat. Arra a kérdésre, hogy mi is segítette megőrizni a magyarságát, így felelt: Petőfi Sándor költészete, és azon belül is a Szülőföldemen című költeménye.

Az óévi rendezvény ezután koszorúzással folytatódott, majd a helyi Szilveszter Társulat versszínházi előadása idézte fel a költő alakját. Supka Éva rendezte meg azt az előadást, amely Petőfi Sándor mindennapjait, a szülőföldhöz, a családjához, a hazájához kötődő kapcsolatait elevenítette fel. A közönség figyelme egyetlen percig sem lankadt, mert a kiskőrösi társulat színészei a főtér három helyszínén a hallgatóság között szavalták el a mindenki által ismert verseket.

Forrás: Barta Zsolt

A program után a megemlékezőket a főtéren felállított faházakhoz invitálták, ahol megkóstolhatták a Márciusi ifjak által kedvelt kávélikőrt, a Deák-kuglófot, valamint az óriás Petőfi-tortát, amit Domonyi László polgármester vágott fel. A forralt bort és a teát a Kiskőrösi Gazdakör tagjai készítették. Ezt követően a program szerint az evangélikus templomban 18 órakor kezdődő évzáró áldást tartottak, amelynek keretében Kecskeméti Pál igazgatólelkész bemutatta a Petőfi Sándor keresztelési bejegyzését tartalmazó eredeti anyakönyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!