Galériával

2022.01.22. 15:41

Hungarikum kiállítóház nyílt Lakiteleken

A magyar kultúra napján adták át a Hungarikum kiállítóházat Lakiteleken a Hungarikum Ligetben. A különleges épületben három téma szerint, három terem – a Csillagnéző Planetárium, a Géniuszok útja, valamint Hungarikum Csarnok – várja az érdeklődőket. Az átadási ünnepség előtt Lakiteleken ülésezett a Hungarikum Bizottság, amely új értékként a Felső-Tisza-vidéki Beregi keresztszemes hímzést vette fel a hungarikumok sorába. Magyar Értéktárba bekerült a Füvészkert ELTE, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet.

Vajda Piroska

Fotó: Bús Csaba

A Hungarikum Kiállítóház szombati ünnepélyes átadásán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, a Hungarikum Liget új ékessége ez a csodálatos építmény, amelyben sok-sok ember munkája ötvöződik és jelenik meg benne a Csillagnéző Planetárium, a Géniuszok útja, valamint Hungarikum Csarnok formájában. A honatya Klebelsberg Kunó magyar belügyminisztert idézve hangsúlyozta, míg más nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi gyököt vonunk belőlük. Ez ellenében próbálunk itt a Hungarikum Ligetben, a Hungarikum Bizottságban, a kormányzatban, a parlamentben, különféle közösségekben, mozgalomban, egyesületekben, alapítványokban, nyári táborokban, iskolában szervezkedni immár évtizedek óta. 

Az átadási ünnepségen dr. Nagy István, agrárminiszter értékelte a Hungarikum Bizottság elmúlt négy évi munkáját és megnyitotta a Hungarikumok Csarnokát. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, a Hungarikum kiállítóháznak az elkövetkező években egy valódi közösségi térré kell alakulnia, ahol a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez. 

Ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között. 

Olyan kiemelkedő értékeink, melyek megnyitják egymás felé az emberek szívét, közelebb hozva a magyart a magyarhoz. A Hungarikum Bizottság ebben a szellemben végzi értékmentő tevékenységét, és e szellemben terjesztette ki a magyar értékek feltárását a Kárpát-medencére is. A bizottság döntése alapján immár 83 hungarikum, 142 kiemelkedő nemzeti érték, ezeregyszáznál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár, közel kétezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban. Emellett arra is büszkén tekinthetünk, hogy a külhoni nemzetrész értéktárakban már több száz értéket tettünk megismerhetővé a jövő generációk számára. Ez azt is jelenti, hogy egyre több közösség csatlakozik értékfeltáró munkánkhoz. Mi pedig ezt a nemes szolgálatot már kilenc éve pályázatok útján támogatjuk – sorolta a miniszter.

Nagy István elmondta, hogy minden egyes hungarikum híd az emberek között. Fotó: Bús Csaba

Elmondta, 2020-ban rekord mértékűnek számító pályázat érkezett és közel egymilliárd forint támogatást nyerhettek a pályázók. Ez azt is jelenti, hogy a pályázati keretet háromszorosára emelték. Így már a tavalyi évben is 930 millió forintból gazdálkodhattak. Összesen 341 pályázót tudtak támogatásban részesíteni. 

Idén szintén 930 millió forint áll rendelkezésükre, hogy az értékmentő szervezetek munkáját támogathassák. 

Ebből az összegből 840 millió forintot fordítható nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, a hungarikumokat népszerűsítő rendezvények megvalósítására – részletezte Nagy István. 

Végezetül Lezsák Sándort idézve elmondta: – Akinek nincsen jövőbe vetett hite, annak nincsen felelősségérzete sem, s akinek nincs felelősségérzete, annak közömbös a múlt és csak máról-holnapra él, illetve csak létezik. Vagyis az ilyen ember képes lenne feladni szellemi örökségét is. Azonban ez megbocsáthatatlan lenne. Ezért időszerű ez a ma nyíló kiállítás – fogalmazott az agrárminiszter, aki szerint minden hungarikum és minden magyar géniusz alkotása képes arra, hogy a nemzeti összetartozás jelképévé váljon. 

A Csillagnéző Planetáriumot V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitotta meg. Mint mondta, itt jelen van minden ami magyar, minden ami mi vagyunk. A planetárium az emberiségnek egyik legnagyobb kihívást jelentő kutatásterületét mutatja be. 

Büszkék lehetünk rá, hogy több magyar kiválóság is komoly eredményt ért el az űrkutatás területén.

A Géniuszok útja kiállítótermet prof. dr. Paládi-Kovács Attila, Széchenyi-díjas magyar etnográfus, az MTA rendes tagja ajánlotta a közönség figyelmébe. Beszédéből kiderült, hogy a kiállítás huszonegy magyar tudós életútját mutatja be. A feltalálók és találmányaik, a természettudományok, a műszaki tudományok zseniális művelői kaptak itt helyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!