Galériával

2022.01.30. 11:20

Hiánypótló kötetet adtak ki Jánoshalmáról

A település szellemi, kulturális értékeit bemutató könyv jelent meg a város önkormányzata kiadásában. 

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett könyvbemutatón Hepp Levente intézményvezető, a kötet főszerkesztője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szellemi kulturális érték szorosan kapcsolódik a magyar kultúrához, erősen kötődik a hagyományokhoz, közösségekhez és a helyi értékek megőrzéséhez. 

– A szellemi kulturális örökség szerves része a nemzedékeken átadott közösségtudatnak, ami generációk továbbadott tudásán alapszik. 

Hagyományos és élő egyszerre, nem helyszínekhez és tárgyakhoz kötődik, hanem közösségekhez, amelyeknek tagjaiban él, akik a hordozói és gyakorlói egyben – tette hozzá. 

A könyv további alkotói: társzerkesztő. Szabó Andrea, szerkesztők: Bányainé Kempf Eliza, Petróczky Henrietta, pályázati munkatárs: Halász Csiba Renáta, felelős kiadó: Czeller Zoltán polgármester, fotók: Blázsik Sándor, Magyari László és Petróczky Henrietta.

A Jánoshalma szellemi és kulturális értékeiről szóló könyv a jánoshalmi közösségekben élő hagyományokról szól. A kiadvány az Együtt a közösségeinkért pályázat keretében egy valódi csapatmunka eredményeként született meg. Czeller Zoltán polgármester mutatta be a kötetet, aki kiemelte, hogy Jánoshalma 1989 utáni szellemi kulturális örökségéről eddig nem készült ilyen jellegű összefoglaló. Elmondta, hogy a könyv készítői dr. Karsai Ferenc Jánoshalma néprajzát feldolgozó kötetét vették alapul, négy fő témakört határoztak meg: ünnepek és jeles napok, szellemi értékek, közösségi és társasági élet, valamint a gasztronómia. Feldolgozták a jánoshalmi Hunyadi Népe című helyi újság terjedelmes archív anyagát, és sok segítséget kaptak a helyi közösségektől is. 

– A most megjelent mű jól szemlélteti, hogy az évszázadokon át lassan változó szokások, hagyományok mennyire átalakultak az utóbbi évtizedekben, s hogy a változás mennyi újdonságot, frissességet hordoz magában. Ennek érzékeltetésében segít az olvasó számára a könyvben található, elmúlt évtizedekben készült rengeteg fénykép – hangzott el a kötet bemutatóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!