kézművesség

2021.11.14. 15:59

Mesterségek fortélyaival ismerkedtek meg az érdeklődők Szalkszentmártonban

A kézművesek a Petőfi házban leginkább agyaggal, vesszővel és gyékénnyel dolgoztak.

Gulyás Sándor

Mesteségek napja Szalkszentmárton Bács-Kiskun Megye petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/11/10

Fotó: Mediaworks

Az agyag a középpontban címmel szerveztek a napokban kézművesnapot a szalkszentmártoni Petőfi Sándor házban.

– Petőfi Sándor korában a kézművesek leginkább agyaggal, vesszővel és gyékénnyel dolgoztak, ennek jegyében indítottuk útjára a mesterségek napja foglalkozássorozatot. Első alkalommal az agyagra esett a választás. A program vendégei voltak Bánföldi Ferenc fazekasmester és Tiringerné Gál Erzsébet keramikus – mondta el érdeklődésünkre Mészáros Szilvia közművelődési szakember.

Bánföldi Ferenc fazekas iránymutatása mellett elkészíthették első agyagedénykéiket. – A gyermekek és felnőttek megtapasztalhatták, hogy az agyag hogyan formálódik a kezükben, miként válik a sárból egy kis edény. A fogások elsajátításához viszont nagyon sok gyakorlásra van szükség, mivel ha nem illő módon bánunk az agyaggal, megbosszulja magát, ha viszont alázattal fordulunk hozzá, megjutalmaz – fogalmazott Bánföldi Ferenc.

Tiringerné Gál Erzsébet keramikus a közelgő ünnepek jegyében az asztaldíszek és az ajtókopogtatók megformálásának rejtelmeibe avatta be a gyermekeket és a felnőtteket. Az elkészült tárgyakat kiégetésüket követően vihetik haza a foglalkozás résztvevői.

– A kézművesnap rendkívül népszerűnek bizonyult, mivel nemcsak helyből, hanem Budapestről, Dunaújvárosból és Dömsödről is érkeztek érdeklődők, hogy kipróbálják az agyagozást. A következő alkalmat december elején tartjuk, ahol mézeskalács-díszítéssel, később pedig kosárfonással ismerkedhetnek meg az érdeklődők – tette hozzá Mészáros Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!