galériával

2021.11.09. 13:55

Kalákában született meg a halasi Kis Ferencné tanyasorsról szóló könyve

Bemutatták a 82 éves kiskunhalasi asszony, Kis Ferencé Marika néni Tanyasorsról ...elmesélés című könyvét hétfőn a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. A kalákában készült kötetben a szerző gazdagon illusztrált versei és novellái mellett fotókkal színesített tanyatörténeti tanulmány is olvasható.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Mint arról korábban beszámoltunk, Marika néni egy tragikus élethelyzet feldolgozásához hívta segítségül az alkotást, az írást. A versek mellett prózákban elevenedik meg a tanyasi gyermek- és iskoláskora, ami megerősítette a jellemét.

– Évek óta olvasom Marika néni verseit, hisz szomszédok vagyunk, és már többször megkeresett, hogy nézzem meg, miket ír. Legutóbb azt is megmutatta nekem, hogy a rímelő sorok mellett történeteket is papírra vetett, amikből személyes élményei mellett megismerhető az egykori zsanai, pusztamérgesi és a halasi felsővárosi tanyavilág. Ekkor jutott eszembe Mester Sándor barátom, akiről köztudott, hogy a tanyák történetét kutatja – avatta be a jelenlévőket a közös munka kezdetébe Saár László.

A Marika néni által teleírt kockás füzet tartalma végül Mester Sándor halasi népművelő érdeklődését is felkeltette, és Saár Lászlóval közösen – ahogy ők fogalmaztak – szövetkeztek egy jó dologra.

– Szerettünk volna megőrizni az utókor számára egy olyan világot, ami mára eltűnt, és közben megmutatni, milyen a megélt történelem egy 82 éves asszony szemével. Ezért Laci felesége, és az én feleségem, valamint Bánóczki Rita gondozásukba vették a szöveget, szigorúan vigyázva annak szóhasználatára, mondanivalójára – mondta Mester Sándor.

Kis Ferencné Marika néni saját versével köszönte meg az egybegyűlteknek, hogy megtisztelték őt jelenlétükkel
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Kiderült az is, hogy a versekhez és novellákhoz Saár Zsófia, és tanítványa, Vilmos Blanka készített illusztrációkat, míg Mester Sándor tanyatörténeti tanulmánnyal bővítette a kötetet, aminek fényképekkel való színesítéséhez helyi fotósakat kért fel.

– Tényleg egy baráti összefogás eredménye ez a könyv, a mi saját gyerekünk, amit nagyon megszerettünk és bízunk benne, az olvasók számára is értéket jelent majd

– fogalmazott Mester Sándor, a kötet szerkesztője.

Azt pedig, hogy milyen sokat jelentett ez a könyvbemutató magának a szerzőnek, jól tükrözik Marika néni szavai, amiket az esemény kezdetén barátai fülébe súgott: „Nagyon boldog vagyok ma”– árulta el a halasi asszony, aki egy saját vers felolvasásával köszönte meg az egybegyűlteknek, hogy megtisztelték őt a jelenlétükkel.

A telt házas könyvbemutató zárásaként pedig a helyi József Attila Irodalmi Kör – ahova Marika néni is rendszeresen jár – tagjai köszöntötték saját írásaikkal a 82 éves szerzőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!