kultúra

2021.10.07. 07:00

Megnyílt a kalocsai fotókör alkotóinak kiállítása

A Duna-táj Fotókör Egyesület művészeinek elmúlt tizenkét hónapban készített alkotásait állították ki a napokban a Nicolas Schöffer Gyűjteményben.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A Duna-táj Fotókör Egyesület és a Viski Károly Múzeum közös rendezvényén Szárnyaló gondolatok címmel mutatták be a szervezet tizenegy aktív fotósának elmúlt egy évben készített munkáit. Ez csak egyike a párhuzamosan futó tárlataiknak, hiszen vannak folyamatosan látható műveik a városházán és különböző közintézményekben, ahonnan a testvértelepülésekre is el szokták utaztatni a válogatásokat, sőt Brüsszelben ugyancsak jártak a képeik.

– Mindezeken felül látható még egy, a városról összeállított, Részlet című kiállításunk a Városi Színház előterében. Ez Kalocsának csak egy szeletét mutatja be, de a bővített változatból várhatóan fotóalbum is készül majd

– jelezte megnyitóbeszédében az egyesület elnöke. Péjó Zoltán fotóművész hozzátette: az Octopus Egyesület hétvégén nyílt szabadtéri kiállításán ugyancsak közreműködnek, a sétálóutcában látható tárlat anyagának mintegy felét adta a Duna-táj Fotókör.

Fotó: Gábor János

Az egyesületvezető a rendezvényen hangsúlyozta: örül, hogy a kulturális feladatokat végző intézmények közül – a Schöffer mellett – a Tomori Pál Városi Könyvtár is helyet szokott adni a régióból származó művészek bemutatkozásának. Megjegyezte: félti a szakmai műhelymunka támogatását, amióta a művelődési központ szerepét egy cég vette át a városban, bár ezzel együtt reményét fejezte ki arra, hogy a műveltetés és a kultúra továbbadása egyensúlyba kerül a népünnepélyek és tömegek kiszolgálásával, hiszen egy ilyen intézménynek a közízlés színvonalát is emelnie kell.

Péjó Zoltán elmondta: az idei tárlaton szándékosan került előtérbe a természet, mert azt a felismerést szeretnék eljuttatni a nézőkhöz, hogy mennyire fontos a törékeny ökoszisztéma fenntartása a távolabbi jövő számára. Ezek mellett jócskán vannak a válogatásban figyelemre érdemes épület- és épületrészlet-fotók, valamint absztrakt ábrázolások. A Duna-táj Fotókör Egyesület friss tárlata október 29-ig látható a Nicolas Schöffer Gyűjtemény kiállítótermében minden kedden, illetve csütörtöktől szombatig, 13-tól 17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!