Sugovica Tánckör

2021.07.14. 20:00

Hosszú idő után végre ismét együtt ünnepelhettek a bajai táncosok

Közös ünneplésre gyűltek össze a Sugovica Tánckör Egyesület tagjai néhány nappal ezelőtt. Végre ismét kötöttségek nélkül rophatták a táncot az egyesület tizen­kettedik születésnapján. A délszláv dallamokat a Zabavna Industrija dusnoki együttes biztosította.

Márton Anna

A Sugovica Tánckör Egyesület rendezvényén nagyon sok érdeklődő vett részt

Fotó: Márton Anna

Szigecsán József, a Sugovica Tánckör Egyesület elnökhelyettese az ünnepi összejövetel szervezője köszöntőjében a kezdetekre emlékezett. Kiemelte, már 2009 előtt éveken keresztül Vaskútra és Mohácsra jártak a délszláv táncházba, amikor megszületett az ötlet, hogy egy bajai tánckört alapítsanak.

– Hamarosan tett követte a beszélgetést és felhívtam a Sugovica ÁMK igazgatóját, Erős Jánost. Ismeretlenként elmondtam, hogy nálunk horvát­nyelv-oktatás folyik, és van egy kis csapat, amely szeretne egy helyet Baján, ahol délszláv táncokat táncolhatna, taníthatna a résztvevőknek, és ehhez talán tudna nekünk helyet biztosítani. Ő azonnal igent mondott, bár lehet, hogy ezt azóta megbánta – tette hozzá nevetve, mert 2014 óta Erős János is alapítótagja a Sugo­vica Tánckör Egyesületnek, elnökségi tag, ami sok munkával jár.

– Minden pénteken ott van velünk a Sugovica ÁMK-ban. Így indult ez a közös program, majd

2012-ben kivittük a táncházunkat a bajai német, bajai magyar és a környék­beli más tánccsoportokkal a sétáló­utcába. Ez lett a Nemzetek tánca rendezvény. Örömmel és büszkén vallom, hogy ezt mi honosítottuk meg Baján, a Sugovica Tánckör vezetősége

– hangzott el Szigecsán József köszöntőjében.

Nagy hagyománynak örvend Baján a Nemzetek tánca rendezvény, azóta is minden évben szép létszámmal működik.

– Szerencsére ez a kezdeményezés úgy folytatódott, hogy az egyik alkalommal a Nemzetek tánca rendezvényen megismertem Zsigó Róbertet, akkori képviselőnket, akinek nagyon tetszett az, amit csináltunk, az, hogy sok-sok embernek szerzünk örömet. Ezután ő felajánlotta a segítségét, amit természetesen örömmel fogadtam – mondta Szigecsán József.

A Sugovica Tánckör Egyesület 2014-ben megkapta a Baja Város Kultúrájáért kitüntető díjat munkájuk elismeréseként. Több pályázaton eredményesek voltak, a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor- és egyéb pályázatok kiírásain. Az országban egyedül­állóként minden héten táncházat tartanak, és örömmel számolt be arról az elnökhelyettes, hogy nincs belépő semmilyen rendezvényükre, mert a pályázati támogatásból meg tudják oldani a koreográfusok és a zenekarok költségét. Kezdetben 15-20 fővel indult a tánckör, ma már 60-100-an mennek el hetente a rendezvényekre.

A Sugovica Tánckör Egyesület rendezvényén nagyon sok érdeklődő vett részt
Fotó: Márton Anna

Az ünneplő táncosokat Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési kép­viselője is köszöntötte.

– Nem csak nekem volt furcsa, hogy ennyien itt vagyunk. Szól a zene és táncolnak az emberek. Sajnos az elmúlt másfél évben nem volt ilyen – fogalmazott beszédében Zsigó Róbert, majd hozzátette, természetesen fontos, hogy továbbra is figyeljünk magunkra, de jó újra együtt lenni. Köszönetet mondott a Sugovica Tánckör Egyesületnek azért a munkáért, amit az elmúlt időszakban elvégeztek, hiszen – mint fogalmazott – ők pontosan tudják azt, hogy a hagyományokat megőrizni, megörökíteni és átadni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!