kiskunhalas / galériával

2021.07.31. 09:09

Emlékezetes városi pillanatokat mutat be Anda Péter fényképkiállítása

Az elmúlt két évtized kiskunhalasi eseményei elevenednek meg Anda Péter, a Halasmédia és Kultúra Nonprofit Kft. munkatársának pénteken megnyílt kiállításán. A Thorma János Múzeum szervezésében a Berki Galéria emeletén nyolcvan fényképet bemutató tárlatot a helyi 5Non Bonds zenekar előadása után Szabó Edina, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója nyitotta meg.

Mester-Horváth Nikolett

20210730, Anda Péter fényképkiállítása, Berki Galéria, Kiskunhalas, Mester-Horváth Nikolett, BÁcs-Kiskun, Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Mint mondta, Anda Pétert már gyerekként rabul ejtette a fotózás, ami nagynénjének köszönhető, aki első keresetéből egy Vera típusú orosz fényképezőgépet vásárolt, amivel mindig lelkesen fotózta a családot. – Nem meglepő, hogy Péter már középiskolában megkereste annak a lehetőségét, hogy neki is stúdiója legyen. Felfedezte, hogy az intézmény portásfülkéje mögötti szoba, valaha fotólaborként működött. Két kollégista társával kitakarították a helyiséget, és rávették az igazgatónőt, hogy vegyenek fényképezőgépet az iskolának. Így történt, hogy négy éven át rendszeresen fotózták az iskolai eseményeket, és maguk hívták elő a képeket – ismertette a részleteket Szabó Edina.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Kiemelte továbbá: Anda Péter fotózás iránti szenvedélyének másik jelentős állomása, a halasi II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola volt, ahol 1992-ben kezdett tanítani és 22 éven keresztül fotózta az iskolai rendezvényeket. Majd jött a nagy változás, a digitális fényképezőgép megjelenése. Péter közel két évtizede vásárolta első tükörreflexes gépét, ami igazi előre lépés volt az ő fotózásában. Ezzel egyidőben került a Halasmédia és Kultúra Kft-hez, ahol már hivatásszerűen fényképez, a feladatai közé tartozik kulturális és sajtóeseményeket megörökítése.

A hivatalos és magánrendezvények fotózása mellett a portrékészítés áll Péter szívéhez a legközelebb. – Mostani kiállításának képein is az ember van középpontban. Érzésekről, az adott pillanat egyediségéről szólnak dokumentarista jelleggel. Olyan pillanatokat láthatunk a fotókon, amelyekhez nekünk, halasiaknak is közünk van. Gondolatokat, érzéseket ébresztenek bennünk – mondta Szabó Edina.

A Kiskunhalas a 21. században című tárlatot október elsejéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!