Blues Shoes

2021.06.15. 07:00

Változatos dallamokat játszik a bajai zenekar

A Blues Shoes együttes tavaly alakult, a zenekarban az egykori polgármester is játszik.

Márton Anna

Blues Shoes együttes: Szőlősi Kristóf gitár,, Nagy Csaba basszusgitár, ének, Berger János dob Révfy Zoltán harmonikás,

Forrás: Beküldött fotó

Tavaly nyáron alakult a Blues Shoes együttes, amely üde színfoltja lehet a bajai zenei palettának. A tagok között a három zenész mellett egy jogász-zenész is játszik, teljes beleéléssel. Az egyedi hangzás, a magával ragadó lendület igazán különlegessé teszi a zenekart. A változatosan hangszerelt dallamokban elsősorban a blues, de a hangzásában odaillő rock és a funky-blues irányzat is megjelenik.

A zenészek kezdetben trióban zenéltek, később döntöttek a négytagú formáció mellett és meghívták a zenekarba Baja egykori polgármesterét, dr. Révfy Zoltánt. Saját bevallása szerint régi vágya volt, hogy bluest játsszon, és egy téli reggelen megtette az első lépést, vett egy harmonikát.

– Zenét nem tanultam, de imádom. A zene kikapcsol, és fontos persze az önkifejezés is. Kiállunk az emberek elé, megnézzük, hogy tetszik-e nekik, amit játszunk, és ebben persze bizakodóak vagyunk – mondta Révfy Zoltán.

A tervek között saját dalok is szerepelnek, amit Nagy Csaba korábban szerzett.

– Alapvetően blues zenét játszunk, például Eric Clapton dalaiból, klasszikus fekete blues-előadók számaiból, de akár az AC/DC régebbi boogie nótáiból is szemezgettünk.

A lényeg, hogy élvezzük együtt a zenélést. Főzőcskézünk is, baráti társaságként nagyon szeretjük, amit csinálunk. Próbáljuk a saját arcunkra formálni ezeket a dalokat, a hangzást. Szeretnénk, ha csak nálunk szólalnának meg az általunk elképzelt verzióban. A táncolhatóság is fontos szempont, hogy beindítsa az embereket. Bulit szeretnénk csinálni, amit élvez a hallgatóság, és nem csak ülős, elmélyülős, „meghalunk a szomorúságtól” dalokat játszani – mondta Nagy Csaba.

Fotó: Beküldött fotó

A Blues Shoes a fiatalokat és a középkorúakat is meg szeretné szólítani. Szőllősi Kristóf a maga 27 évével vállalja, hogy kicsit megilletődve kezdte a közös munkát a srácokkal – akik zömmel már átlépték az ötven évet –, mind a kor, mind a tudás miatt, de mára úgy érzi, teljesen beilleszkedett.

– Én egész más közegből jöttem. Nagyon kemény metál zenét játszottam elsősorban. A bluest szerettem hallgatni, de eddig más zenekarokban gitároztam. Ősszel kerestek meg a fiúk, aminek nagyon örültem, kipróbáltuk a közös zenélést és már az elejétől társként kezeltek, igaz kapok atyai jótanácsokat is, nem tagadom… de nagyon élvezem a közös játékot. Csaba olyan beleéléssel beszél a dalokról, hogy mi is rögtön azt érezzük, hogy menni kell, csinálni kell – mondta Szőllősi Kristóf gitáros.

– Berger János dobos szerint ebben a műfajban a ritmus alapoknak ott kell lenniük a helyükön, anélkül nincs húzóerő, bluesos lüktetés. A dobosnak így oda kell tennie magát pontosságban, erőben, de helyenként „finomságban” is, és minderre a többiek támaszkodni tudnak.

A Blues Shoes együttes: Szőllősi Kristóf gitár, Révfy Zoltán szájharmonika, Berger János dob, Nagy Csaba basszusgitár, ének
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!