hiánypótló program

2021.05.18. 12:24

Hat éve indult a KönyvtárMozi Kecskeméten

Hatéves a Könyv­tárMozi, melynek gondolata 2015-ben az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ), illetve a Kecskemétfilm Kft. vezetőiben, Ramháb Máriában és Mikulás Ferencben fogalmazódott meg. A hiánypótló program azóta országosan is követendő példának számít.

Sebestyén Hajnalka

A szakmai napot a Katona József Könyvtárban tartották meg

Forrás: Munkatársunktól

A hagyományos éves szakmai napot a járvány miatt online térben rendezték meg a napokban Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. A KönyvtárMozi projektet kifejezetten az 5500 fő alatti települések részére alkották meg, hogy a mozi, de sokszor még a stabil internetkapcsolat hiányában a lakosságnak legyen lehetősége megismerni a filmtörténet klasszikusait és legújabb alkotásait.

Az első vetítés óta jelentős átalakuláson ment keresztül a program: kezelhetőbbé, komplexebbé vált a honlap, sorra jelentek meg a filmes élmény feldolgozását segítő módszertani füzetek, és idővel mind több programsorozathoz, nemzeti ünnephez, jeles naphoz kötődően nőtt a vetítések száma. Ezt a fokozatos felfelé ívelő pályát némiképp megtörte a tavalyi év óta tartó világszintű járványhelyzet, de a könyvtárosok és a pedagógusok lelkesedése a szakmai napon elhangzottak alapján azóta is töretlen.

A szakmai napon a KönyvtárMozi eddigi, hatéves pályafutásának számadatairól a projekt országos koordinátora, a kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársa, Bujdosó Aranka számolt be prezentációjában.

Eszerint a kezdetben csatlakozó 98 településhez képest ma már 590 helységben és 4 könyvtárbuszon valósulhattak meg vetítések, ezek száma nem kevesebb, mint 10 ezer 262.

Bács-Kiskun megye már a kezdet kezdetén aktív tagja volt a projektnek, ahol 20 helyett ma már 55 településen összesen több mint 32 ezren vettek részt a programokon. A legnagyobb felfutás Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Baranya megyében tapasztalható.

A résztvevők száma hat év alatt meghaladta a 150 ezret, melynek 68 százaléka gyerek, majdnem 24 százaléka felnőtt és 8 százalékot tesz ki az idős korosztály. Ezek a számok azonban csak egy pillanatnyi képet tükröznek, amelynek sikeres folytatását reméli a csatlakozott könyvtárosok mellett az IKSZ elnöke, Ramháb Mária is.

A szakmai napot a Katona József Könyvtárban tartották meg
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!