jubileum

2021.03.29. 20:00

Ősbemutatóval is ünnepel a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus

Idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus. A jubileumra nagyszabású koncerttel és egy kecskeméti ősbemutatóval készülnek.

Horváth Péter

Fotó: Beküldött fotó

A Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A kórus Kecskeméti Pedagógus Énekkar néven 1961-ben alakult. Tagjai kezdetben túlnyomó többségében óvónők, tanítók és tanárok voltak. Ma már sokkal színesebb az összetétel, nemcsak pedagógusok vannak a kórusban, hanem jogászok, orvosok, könyvtárosok, őstermelők, a társadalom mindenféle rétegéből érkeztek tagok. A 2007-ben történt névváltása is ezt jelzi, akkor vette fel a kórus mai nevét, nyitva ezzel az új tagok előtt.

A 60 év alatt a kórus mintegy 600 koncertet adott és közel ugyanennyi kórustag énekelt az együttesben.

Repertoárjában több mint 250 komolyzenei mű szerepel, ebből Kecskeméten 25 ősbemutató volt, ami igen jelentős szám. Az énekkart megalakulása óta olyan neves karnagyok vezették, mint Ádám József, Vörös János, Erdei Péter és Laczkó János. Több mint 40 örökös tagja van a kórusnak, aminek feltétele a minimum 15 év kórustagság. Az énekkar magáénak tudhat számos rangos elismerést.

A kórus életében fordulópont volt a közelmúltban, hogy az Erdei Pétert váltó Laczkó János karnagy 10 év után leköszönt a kórus éléről és új karnagyot kértek fel Valkai Dávid személyében, aki korábban kórustag volt. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán végzett, diploma koncertjén az énekkart vezényelte, így ismerték a stílusát és a szakmai kvalitását.

A pandémiás helyzetből adódóan mindössze kétszer másfél hónapig volt fizikailag jelen a kórus életében, érthető módon a korlátozások bevezetése miatt. A próbák azonban nem szűntek meg, online próbákkal készülnek a korlátozások feloldására, a kulturális élet újraindulására.

Ferenczyné Kerekes Edit, a Kecskeméti Pedagógus Kórus Egyesület elnöke és a kórus tagja elmondta, hogy budapesti zenészekkel együtt szeretné méltóképpen megünnepelni fennállásának 60. évfordulóját egy jubileumi koncerten. Az előadáson Martin Palmeri Misa a Buenos Aires (Tangómise) című kórusművének kecskeméti ősbemutatójával ünnepelnek. A művet latin nyelven adják elő.

– Egy kerek évforduló mindig mérföldkő minden és mindenki életében, nagy jelentősége és súlya van – mondta a jubileumról Ferenczyné Kerekes Edit, hangsúlyozva, hogy ez az egy éve tartó pandémiás helyzetben különösen igaz. – Minden amatőr szervezetnek nagy kohéziós erőre van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. Vezérelvünk a járvány idején is, hogy együtt tartsuk a kórust – fogalmazott Ferenczyné Kerekes Edit.

A 60 éves jubileumi koncertet várhatóan akkor rendezik meg, amikor azt a járványügyi rendelkezések lehetővé teszik.

Céljuk, hogy a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola koncerttermében lépjenek fel, de ha ez nem lehetséges, akkor alternatív helyszínként jöhet szóba a református gimnázium vagy az evangélikus templom is. A tárgyalások még folynak a helyszínt illetően.

A nagyszabású koncert jelentős költségekkel jár, ezért kérték a város és a kultúraszerető emberek támogatását egy Stagehive-kampány segítségével. Egy ilyen nagyszabású koncert megrendezése több százezer forintba kerül, ezért köszönettel fogadnak minden támogatást.

A jubileumi ünneplés a nyár eleji koncerttel nem ér véget. Ferenczyné Kerekes Edit elmondta, hogy az idei a jubileumok éve, mert több együttesnek is ebben az évben van évfordulója: a Cantus Nobilis Kórus 60 éve mellett a Kecskeméti Énekes Kör ötéves, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar 55 éves lesz. A három együttes közös koncertre készül, ahol Mozart Requiem című oratorikus művét adják elő október 30-án, persze ha a helyzet engedi. A koncerten Erdei Péter vezényel.

Ferenczyné Kerekes Edit egyesületi elnök, a kórus tagja
Fotó: Horváth Péter

Az ünnepi eseményre a nem aktív tagokat is visszahívják ez alkalomból (volt olyan idő, amikor 85 tagja volt a kórusnak), illetve készül egy kórusévkönyv, ahová a jelenlegi és régi tagoktól várnak írásokat a kórusban eltöltött idő emlékeiről.

Ferenczyné Kerekes Edit a kultúra megtartó erejéről is szólt.

– A pandémiás helyzet mindenki számára nagy felismerést hozott egyéni és társadalmi szinten is. Most érzékelhető igazán, hogy milyen fontos szerepe van a kultúrának az ember életében. Ápolnunk, gondoznunk kell, mert így épül be a felnövekvő generáció életébe. Minden amatőr és profi kulturális szerveződés fontos, mert túl azon, hogy hozzátesznek az egyén életéhez, a közösségünk, városunk, valamint országunk élete is gazdagodik általa – világított rá Ferenczyné Kerekes Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!