GALÉRIÁVAL

2021.02.06. 11:30

Újabb darabokkal gazdagodott a miklósi Petőfi-gyűjtemény

Több mint hatezer Petőfi-relikviát tárol háza padlásszobáiban a kunszentmiklósi Székely Gábor helytörténeti kutató. A páratlan gyűjtemény nemrégiben két újabb értékes darabbal gazdagodott.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Székely Gábor Petőfi Sándorhoz köthető relikviákat gyűjt. A magyar és idegen nyelvű könyveket, szakirodalmat, szobrokat, képeket, jelvényeket, plaketteket nagy részben aukciókon vásárolta. Itt jutott hozzá a minap egy nagy méretű, Petőfi-reliefekkel díszített vázához, valamint az egykor európai hírű szobrász-modellőr Schossel András öntöttvasból készült Petőfi mellszobrához.

– Schossel András a Rákócziak alapította Munkács melletti selesztó–frigyesfalvai vasgyárban kezdett dolgozni, ahol 1834-től kezdődött a magas művészi igényű műöntvények gyártása, más öntöttvas eszközök és szerszámok mellett. A tehetséges fiatalembert a vasgyár akkori vezetői küldték tanulni Budapestre, majd Bécsbe és Drezdába. A szobrásztanulmányok végén jelentős díjakat elnyerő fiatal művész 1847-ben tér vissza Munkácsra, ahol 1848-ban elsőként készített szobrot Kossuth Lajosról, majd nem sokkal később Petőfi Sándorról. Birtokomba jutott tudomásom szerint az egyetlen fennmaradt példány. A szoborból terrakotta változat is készült Bécsben a forradalom után, amiből ugyancsak egy maradt fenn, ez szintén megtalálható gyűjteményemben – mondta el a baon.hu érdeklődésére Székely Gábor.

Székely Gábor több mint hatezer Petőfi-relikviát tárol a házában
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A magángyűjtő másik új szerzeménye a nagy méretű, Petőfi-reliefekkel díszített váza, amelyre a minap egy budapesti régiségboltban bukkant rá.

– Telefonon keresett meg egy kereskedő, hogy van számomra valami, ami biztosan érdekelni fog. A hatalmas, több mint egy méter magas, ötven kilogrammot nyomó, kék színű fényes mázzal bevont eklektikus stílusú, Petőfi-reliefekkel díszített váza azonnal felkeltette érdeklődésemet. Keletkezése körülményeinek, idejének és történetének felderítését szakemberekre bíztam. Annyi azonban bizonyos, hogy egyedi darabról van szó, és rendkívüli díszítésű – hangsúlyozta Székely Gábor.

A magángyűjtő ugyancsak a közelmúltban jutott hozzá egy intarziás pohárszékhez, ami hajdanán a dunavecsei Nagy Pál úr, a néhai Nagy Zsuzsanna, Petőfi Sándor szerelmének házában állt, ahol 1844-ben a költő két hónapig lakott.

– Mint minden tárgynak, a pohárszéknek is megvan a maga története. A bútor hosszú hányattatás után három éve bukkant fel újra. Hitelességét a fiókban megtalált dokumentumok bizonyítják, ahol a papírok mellett 1800 körül készült bécsi porcelán csészék, edények is voltak. A pohárszék után már a Petőfi Irodalmi Múzeum is érdeklődött megvétel céljából – tette hozzá a magángyűjtő.

A gyűjtemény legnagyobb értékei a költő életében kiadott művei, röplapjai, használati tárgyai, valamit Madarász Viktor: Petőfi halála című festményének utolsó próbaképe, melyet még a művész nem látott el aláírásával, viszont a művész elküldte ajándékba 1875-ben Turinba Kossuth Lajosnak. Onnan került vissza Magyarországra a kormányzó halála után.

Méltó helyet keres a relikviáknak

Székely Gábor a Felső-Kiskunságban keresi méltó helyét Petőfi-kultusz-gyűjteményének, ami jelentős látványosság lehetne a költőhöz köthető település valamelyikén. – Célom, hogy a Felső-Kiskunságban egy végleges emlékházat, Petőfi-múzeumot hozzak létre, nem szeretném ugyanis, hogy a hatvanöt év gyűjtőmunkáját magában foglaló kollekció veszendőbe menjen. Eddig csak Bács-Kiskun megyén kívülről kaptam konkrét ajánlatokat, valamint Erdélyből és Felvidékről. Szeretnék itthon maradni, de ha nem találok partnerséget a Petőfi-múzeum létesítéséhez, akkor költözöm – fogalmazott a kunszentmiklósi magángyűjtő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!