Kiállítás

2021.02.13. 18:54

Folytatódott a nagykőrösi Kirakat Tárlat

A Kirakat Tárlat célja, hogy a bezárt kiállítótermek ellenére is kulturális élményhez jussanak a nagykőrösiek. Hétfőtől Németh József Pál festményei és grafikái láthatók a rögtönzött kiállítótérben.

Horváth Péter

Kirakat Tárlat kiállítás Nagykőrösön. Juhász Nándor igazgató.

Fotó: Bús Csaba

A Kirakat Tárlatot A magyar kultúra napja alkalmából hívta életre a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ januárban. A cél az volt, hogy a bezárt kiállítótermek ellenére is kulturális élményhez jussanak a nagykőrösiek. Erre a célra az eredetileg üresen álló Szabadság tér 6. szám alatti kirakat kiválóan megfelelt. Januárban Kladács Alajos nagykőrösi festőművész alkotásait állították ki, hétfőtől pedig Németh József Pál festményei és grafikái láthatók a rögtönzött kiállítótérben.

Az idén 70 éves Németh József Pál legutóbbi alkotói korszakának munkáiból tavaly október végén nyílt kiállítás a Rácz József galériában, de az nem volt sokáig látható a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedések miatt. A szervezők az alkotóval közösen az akkori kiállítás anyagából válogatták össze a Kirakat Tárlat darabjait.

Kirakat Tárlat kiállítás Nagykőrösön.

Németh József Pál 1950-ben született Mezőkövesden. Szentendrén végezte el a katonai főiskolát 1968 és 1972 között. A festés és a rajzolás mesterségét B. Mikli Ferenc festőművész irányításával Baján, a Rudnay Gyula Képzőművészeti Körben tanulta 1973 és 1980 között. Tudását külföldi és hazai nyári művésztelepeken csiszolta tovább, télen pedig nagykőrösi műtermében alkot. Önálló kiállításokon 1981 óta mutatja be munkáit. Képei megtalálhatók magán- és közgyűjteményekben, többek között hazánkban, Hollandiá­ban, Kanadában, Németországban, Romániában, Csehországban és Lengyelországban. Nagykőrösön 1992 óta él és alkot. Szakköröket és alkotótáborokat vezetett, 1993-tól 1996-ig Cegléden a Barcsay Kört, 1999 és 2015 között Nagykőrösön a Kőrösi Vizuális Műhelyt.

Tavaly októberben Kriskó János főiskolai docens méltatta a festőművész életművét. Szerinte Németh József Pál sosem tartozott azon alkotók közé, akik szolgaian másolják a látványt. Ugyan sok tekintetben uralta munkáit a tájfestészet, de ezek mindig a fantasztikum és a realitás határán mozgó tájak voltak.

A főiskolai docens úgy véli, hogy Németh József Pál legutóbbi korszakának újdonsága a grafikák készítése. A különös utazásról, az alkotó megváltozott festészetéről szólva Kriskó János elmondta: a képeken az internet világából feltűnő szimbólumok üzenete, hogy hiányzik körülöttünk a stabil rend, és a festő a maga eszközeivel igyekszik felhívni erre a figyelmet.

További újdonság az alkotó munkáiban, hogy versekkel támogatja meg festményeit és grafikáit.

A képek nem feltétlenül illusztrációi a melléjük helyezett Arany-, Baka-, Weöres-verseknek, -idézeteknek vagy Shakespeare-drámarészleteknek, hanem a képzettársítást hivatottak beindítani, illetve segítik a látvány feldolgozását.

Kriskó János hangsúlyozta: nagyra értékelendő, hogy a művész életének hetedik évtizedében is képes a megújulásra. Ezt hűen bemutatta az akkori és bizonyítja a mostani tárlat is.

Juhász Nándor, a kulturális központ igazgatója is érdeklődve nézte az alkotásokat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!