KISKUNMAJSA

2020.11.18. 11:30

Újra olvashatók a kistérség egykori lapjai

Az első majsai újság, a Majsa és Vidéke című lap 1897-ben jelent meg, majd pár év múlva gombamód szaporodtak a hosszabb-rövidebb életű helyi lapok. A régi újságokat mostantól digitális formában is lehet majd nézegetni a helytörténeti gyűjteményben.

Tapodi Kálmán

Pap Eliza, a majsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény muzeológusa

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Közművelődési, társadalmi és szépirodalmi hetilapnak indult a Majsa és Vidéke, amit Gyulai János jegyző szerkesztett és Kiskunfélegyházán, Teuer Illés nyomdájában sokszorosítottak. Az első helyi lap megjelenése óta eltelt 123 esztendő alatt sok kiadvány jelent meg a településen, gyakran egymás versenytársaiként. Ilyen volt például a Kun-Majsa, ami az 1919-es proletárdiktatúra idején Kiskunmajsai Vörös Újság néven látott napvilágot. Sasvári Sándor laptulajdonos-főszerkesztő ezen tettét a későbbi községvezetés nem bocsátotta meg, s mint azt Csík Antal helytörténész megírta: a képviselő-testületből kizárták, lapját betiltották. A lap neve 1988-ban éledt újjá, amikor Új Kun-Majsa néven indítottak egy újságot az akkori nagyközségben.

A majsai sajtótörténet még számos érdekességet tartogatott az idők során, és egy pályázatnak köszönhetően most bárki jobban megismerheti a különböző korszakokat, ugyanis digitálisan hozzáférhetőek lettek a régi kiadványok.

– A Jászszentlászlói Helytörténeti és Faluvédő Egyesület és az Új Redempció Kiskunmajsáért közös projektje két év után meghozta a gyümölcsét, aminek köszönhetően a kiskunmajsai és a kistérség régebbi újságjait az Országos Széchenyi Könyvtár révén, digitális formában is hozzáférhetővé tudjuk tenni a jövőben – mondta el Pap Eliza, a majsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény muzeológusa. A digitalizált újságokat bárki felhasználhatja tanulmányaihoz, munkáihoz vagy éppen lapozgathatja majd a majsai gyűjteményben. Mint megtudtuk: jelenleg a Kun-Majsa, a Kunsági Hírlap, a Kiskunmajsai Hírlap és a Majsa és Vidéke régi lapszámai állnak rendelkezésre, habár még akadnak mindegyik lapból hiányzó példányok és teljes évfolyamok is.

A digitalizált oldalakat nézegetve már az is kiderült, hogy például a Kunsági Hírlap nem 1920-ban – mint az több forrásban is fellelhető –, hanem egy évvel később jelent meg. A keresztény, társadalmi és politikai hetilap eleinte péntekenként, később vasárnap reggelenként került az olvasókhoz. Az újság közel negyedszázadot élt meg és tizenegy éve, hasonló néven is indult egy mindmáig létező hetilap a városban.

A majsai gyűjtemény jelenleg – akárcsak az összes közművelődési intézmény – nem fogadhat látogatókat, de a remények szerint hamarosan szabadon lehet olvasgatni a száz évvel ezelőtti majsai sajtóterméket.

Pap Eliza, a majsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény muzeológusa
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Második világháború előtti lapok

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyert támogatást egyesületünk, és ebből a pénzből a második világháború előtti majsai újságokat „sikerült hazahoznunk” – minderről már Mészáros László, a Jászszentlászlói Helytörténeti és Faluvédő Egyesület elnöke nyilatkozott, aki hozzátette: tervezik a kistérség, valamint Kiskunhalas és Kecskemét

újságjainak hozzáférhetőségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!