GALÉRIÁVAL / VIDEÓVAL

2020.09.30. 20:00

A kommunizmus bukására emlékeznek a kiállítással Nagykőrösön

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékeztek a nagykőrösiek az Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában szerdán megnyitott 30 éve szabadon című vándorkiállítással.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A tárlatot a XXI. Század Intézet megbízásából a budapesti Terror Háza Múzeum hozta létre, melynek első helyszíne Brüsszel volt 2019. novemberében. Azóta számtalan belföldi és külföldi helyszínen megvalósult az emlékkiállítás. A tárlat öt nagyobb egységen keresztül kronologikusan mutatja be hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A 13 tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg a kommunista rendszert. A nemzetközi vándorkiállítást 2019 őszétől 2020 őszéig összesen 37 belföldi és külföldi helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállításon Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a város végzős középiskoláinak megjelent hallgatóit. Az igazgató a kiállítás főtitkárának, dr. Schmidt Mária kormánybiztosnak, a Terror Háza Múzeum igazgatójának rendszerváltoztatással kapcsolatos gondolatait tolmácsolta a jelenlévők számára.

A köszöntő után Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze beszélt a kiállításról, melynek anyaga a kommunizmus jelzőköveit mutatja be a szovjet megszállástól egészen a rendszerváltoztatásig, majd megnyitotta a tárlatot. Ezt követően Csépai Eszter és Jobbágy Bence zenés irodalmi műsorral emlékezett meg a szabadság 30 éves évfordulójáról.

A tárlat október 24-ig tekinthető meg minden hétköznap 10 és 18 óra között a Rácz József Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!