Tiszta szívvel

2020.08.07. 11:30

A kistelepüléseken folytatódik a megyei önkormányzat sorozata

Tiszta szívvel címmel indí­totta kulturális sorozatát tavas­szal a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, ami a koronavírus-járvány miatt csak a napokban folytatódhatott. A kisszállási művelődési házban az Erzsébet-tábor fiataljai is aktív részesei lehettek Tóth Péter Lóránt előadásának.

Tapodi Kálmán

Az Erzsébet-táboros gyerekek aktív résztvevői lehettek a versvándor előadásának

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Tóth Péter Lóránt, a kunszentmiklósi versvándor, a Szent László életéről és a lovagkirályhoz kötődő legendákról tartott rendhagyó történelemórát és idézte fel a kemény törvényeket hozó uralkodó tetteit. Az előadó – aki testnevelés és történelem szakos tanár – több mint fél évtizede döntött úgy, hogy szakít a katedrával és elviszi a Kárpát-medencében élőkhöz a magyar költészetet. Mint mesélte: határainkon túli vándorlásai során – melyeken gyalog, kerékpárral, vonattal vagy éppen stoppolással ér célba – mindenhol nagy szeretettel fogadják a magyar közösségek.

– Most azt csinálom, amit szeretek – jelentette ki Tóth Péter Lóránt, akinek álma teljesült azzal, hogy eljuthatott egy hátizsákkal a Kárpát-medence kisebb-nagyobb településeire, melyek valamikor mind I. Szent László királyságához tartoztak, ami így is maradt Európa térképén egészen 1918-ig.

– Ha Szent Lászlóról beszélünk, akkor az egész Kárpát-medencéről kell beszélnünk, ahol tizenkilenc település őrzi nevében is a király emléket – tette hozzá Tóth Péter Lóránt, aki játékos keretek között vezette be a hallgatóság fiataljait a középkori lovagok korába és idézte fel a tanult, daliás termetű, a harcokban személyes példát mutató, mélyen vallásos uralkodó alakját. A Szent Lászlóhoz és a Szög nevű lovához kötődő mondák – a Tordai-hasadék hegyet kettéválasztó legendája, vagy éppen azok az ősrégi csigakövületek, amiket Szent László pénzének is hívnak – is megmozgatták a hallgatóság fantáziáját.

A megyei önkormányzat kulturális sorozatának célja, hogy az ötezernél kisebb lélekszámú településekre is eljuttassanak egy-egy színházi előadást, irodalmi estet, zenés-táncos bemutatót, amelyekben megyei előadók szerepelnek. Összesen húsz településen lesznek hasonló, ingyenes előadások és képkiállítások. Augusztusban Dunapatajon és Ballószögön az István, a király című rockopera részleteivel, Tasson egy Radnóti Miklósról szóló előadással, Kunadacson egy vígjáték bemutatójával és valamennyi helyszínen képkiállításokkal folytatódik a Tiszta szívvel-sorozat.

Az Erzsébet-táboros gyerekek aktív résztvevői lehettek a versvándor előadásának
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Csettegők és más csodák is láthatók

A kisszállási hallgatóságnak előadást tartott Ujvári Sándor fotóriporter is, akinek felvételeiből Csettegők és más csodák címmel nyílt kiállítás. A hírképekről és vidéki zsánerképekről elmondta, hogy azok olyan kordokumentumok, amik majd évtizedek múltán válnak igazán érdekessé, amikor felvételek révén megismerhetik, hogy miként éltek az emberek a századunk elején. „Minden képnek van külön története, de az évek során készült felvételeket egymás mellé rendezve kirajzolódik életünk. A képeken megjelenő tanyasi emberek, falugondnokok, gazdálkodók, szavazók, lovasok, csettegőtulajdonosok vagy közmunkások mindannyian itt élnek köztünk, nem csak a képeim szereplői, ők mi magunk vagyunk.” – írta képeiről Ujvári Sándor. A kiállítás még a jövő héten is megtekinthető a kisszállási művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!