Jászszentlászló

2019.05.02. 19:06

Időutazásra hív a jászszentlászlói kiállítás

Különleges időutazáson vehetnek részt azok az érdeklődők, akik ellátogatnak a közösségi házba, ahol a 19. század végi paraszti életet és gazdálkodást bemutató tárlat nyílt a napokban.

Vajda Piroska

A kiállítás képek, dokumentumok, újságcikkek, filmanyag és korabeli tárgyak segítségével mutatja be a paraszti élet akkori mindennapjait. Négy kiállítási színtérben haladhatnak végig a látogatók, így megismerkedhetnek a pusztát benépesítő pásztorvilággal, a tanyaudvaron az intenzív mezőgazdaság kialakulásával, majd tovább haladva egy konyhán és egy szobán keresztül a paraszti élet átlagos tevékenységeiből kaphatnak ízelítőt. A Helytörténeti és Faluvédő Egyesület tárlatát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg. Mint mondta, amikor végigsétált a kiállításon, visszaröpült a gyermekkorába, a nagymamája világába. – Olyan különleges érzés ez, mint amikor egy rég nem látott, szeretett ismerőssel találkozik az ember – fogalmazott a honatya.

– Rendkívüli tudás és szervező erő halmozódott fel a tanyasi gazdálkodó családokban, a falvakban élőkben. Valójában itt van a titka annak, hogy a múlt erős gyökér, a jelen és jövő belőle él. Fontos megtalálni mindazt a múlt évszázadokban, ami ma is hasznosítható, mert csak így tudjuk belakni az országnak minden négyzetméterét. Mert ha mi nem tesszük ezt, akkor belakják helyettünk mások – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

A kiállítás július 6-ig ingyenesen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!