Kiskunmajsa

2019.05.13. 07:00

Együtt idézik meg évtizedes emlékeiket az egyesületek

A Közösségek Hete programsorozat keretében megnyílt az Együtt az egyesületek elnevezésű kiállítás a majsai Konecsni György Művelődési Központban. A tárlaton a helyi természetbarátok és az amatőr színjátszók történetét ismerheti meg a közönség a kezdetektől napjainkig.

Tapodi Kálmán

A tárlatnyitón a Móra iskola diákjai cigány táncokat mutattak be

Forrás: Petőfi Népe

Rengeteg fotóval idézik az elmúlt évtizedek történéseit a Kiskunmajsai Természetbarát Klub és a Fészek Színjátszó Egyesület közös kiállításán. A majsai természetbarátok 42 éve hozták létre klubjukat, akik akkoriban az ország megismerését tűzték ki célul.

– A klub az elmúlt bő negyven évben számos bel- és külföldi kirándulást, túrát szervezett, melyeken a klub tagjain kívül mások is részt vehettek, hiszen a természetbarát mozgalom népszerűsítését is felvállalta – mondta el a tárlatnyitón Pálfi Zsuzsa, a klub jelenlegi vezetője.

Mint elhangzott: gyakran szerveztek vetítéseket, ismeretterjesztő előadásokat és többi között olyan ismert személyiséget is vendégül láttak, mint például Czeizel Endre, Ranschburg Jenő vagy Jókai Anna.

– Klubunk alapítói voltak a kezdeményezői, hogy a bodoglári ősgalagonyás tájvédelmi terület legyen, aminek rendben tartását is felvállalták – sorolta köszöntőjében Pálfi Zsuzsa, aki hozzátette: a klub 2017-től ismét tagja lett a Magyar Természetjáró Szövetségnek. Felvállalták az Országos Kék Túra és az aktív természetjárás népszerűsítését is. – Ha valaki kedvet érez a természetjárás iránt, az minden héten kedden, 15 órától megtalál bennünket a művelődési központban – közölte a klubelnök.

– Sokat dolgoztunk és dolgozunk azon, hogy a színház élményét ne csak Kiskunmajsán, hanem a környező kisebb településeken is megéljék – fogalmazott Nemesné Garas Klára, a majsai amatőr színjátszó egyesület egyik alapító tagja. A Fészek társulat tagjai a tárlat összeállításakor nem feledkeztek meg az elődökről sem, akik az 1930-as évek végén a Szent István otthon színpadán szórakoztatták a közönséget.

A kései utódok debütálása 2003. augusztus 20-án – a majsai művelődési központ megnyitásának 40. évfordulóján – volt, amikor Lőrincz Miklós A királynő kedvence című kétfelvonásos bohózatát mutatták be.

Régi előadások idején készült fotókkal is emlékeztek az elődökre
Fotó: Petőfi Népe

– Csoportunknak az elmúlt tizen­hat évben összesen 115 előadása volt, amik között komédiák, parasztkomédiák, filmadaptációk és bábelőadások is akadtak. Negyven feldolgozott színdarab van mögöttünk – adott számot az elmúlt évekről Nemesné, aki sokáig nemcsak vezette, hanem súgóként is segítette a színjátszókat. A tárlatnyitón elhangzott, hogy az amatőr társulat tagjai rendszeresen jótékonykodnak és a helyi szociális otthon lakóinak tiszteletjegyeket adnak az előadásaikra. A főpróbáikat is nyilvánossá tették, ahová nem kell belépőt váltani, így azok is láthatják a bemutatóikat, akiknek gondot okoz a 800–1000 forintos jegyár is.

– Támogattuk már beteg gyermekek gyógyításának költségeit és minden évben ott vagyunk a jászszentlászlói Szivárvány Táborban, ahol Down-szindrómás gyermekeket látnak vendégül – említette tevékenységeik kapcsán Nemesné Garas Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!