Kiskunhalas

2019.04.11. 16:58

Ír és skót népzenék csendültek fel a filharmónia koncerten

Népzenei kalandozások Írországtól Skóciáig címmel filharmónia koncertet adott a Meg nem Értett Zenekar, röviden M.É.Z. csütörtök kora délután a Kiskunhalasi Városi Filmszínházban.  A zenekar repertoárját ír, skót tradicionális dallamok, balladák alkotják.

Mester-Horváth Nikolett

A koncert elején Kuklis Henrik, a csapat énekese, a koncert moderátora röviden ismertette a jelenlévő diákokkal, hogy az ír és skót nép nehéz történelemmel bír, évszázadok teltek el úgy, hogy az angolok ellen kellett védekezniük. A dalok többsége is ezt a küzdelmet örökíti meg és jellemzően angol nyelven íródtak.

A zenekar játszott ütőshangszerekkel; gitárral, basszusgitárral és brácsával adták elő például Charlie Stuart, skót hadvezér emlékére írt indulót, az első világháború harcmezein született dalt. Egy csata előtti fohász előadásához pedig két különleges hangszerrel zenéltek.

– A basszus gitár helyén a mandolin fog csilingelni, ami 1700-as években került az ír-skót népzenészek kezébe. Megszólal még a kicsit kopogós, de pengetős hangszer a banjo, melyen Amerikában tanultak meg játszani. A következő dal nemcsak ettől a két hangszertől lesz különleges, hanem azért is, mert az írek és skótok eredeti gael nyelven fog megszólalni – mondta Kuklis Henrik.

Miután enyhültek az ellentétek, az ír és skót zenészek angol népdalt is énekeltek . – Most egy olyan dalt fogunk játszani, ami arról szól, hogy kivándorlók Liverpoolban felszállnak egy hajóra és Amerikába mennek szerencsét próbálni. Nagyon sok ír és skót család szállt hajóra Liverpoolban, ami elvitte őket Amerikába vagy esetleg Ausztráliába és nem is látták többé a hazájukat – mondta Kuklis Henrik.

A zenekar énekese elmondta, hogy az írek nagyon szívesen járnak lóversenyre, többnapos rendezvény az augusztusi lóverseny, ami után előkerülnek a hangszerek és este a muzsikusok vetélkednek, egy ott született dalt is hoztak a halasi közönségnek.

Az ír és skót népzene könnyedén magával ragadta a fiatal hallgatóságot, akik ritmikus tapsukkal gyakran bekapcsolódtak a dalokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!