Kecskemét

2019.02.23. 10:45

A térség legrangosabb táncszínházi eseményén lép fel a City Balett

Idén először a Kecskemét City Balett is bemutatkozik a Budapest Táncfesztivál színpadán a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott, új épületében. Barta Dóra társulatvezető Közép-Európa legrangosabb táncszínházi eseményeként jellemezte a rendezvényt, elmondása alapján a részvétel megtiszteltetés és elismerés a kecskeméti színház fiatal tánctagozata számára, melynek táncművészei a Traviata előadást viszik színre szombaton a fővárosban.

Koós Kata

A Traviatát adja elő a Budapest Táncfesztiválon a Kecskemét City Balett

A táncélet reflektorfénye február 15. óta Budapestre irányul. Javában zajlik ugyanis a Budapest Táncfesztivál, mely során a táncművészet hazai és külföldi kiválóságai összesen 24 előadással és kilenc premierrel várják március 2-ig a tánckedvelő közönséget. A programsorozatnak a szervező Nemzeti Táncszínház új épülete ad otthont. A legnagyobb magyar társulatok mellett Kanadából, Svájcból és Franciaországból is érkeznek fellépők a rangos eseményre, melynek színpadán idén először szombaton a Kecskemét City Balett is bemutatkozik Traviata előadásával.

– Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója decemberben megnézte a Traviata bemutatóját és az előadás végén eltökélten jelezte, hogy mindenképpen szeretné intézményében vendégül látni a produkciót – mondta Barta Dóra, a Kecskemét City Balett társulatvezetője, aki hozzátette: a fesztiválon való részvétel elismerés a társulat számára.

– A fővárosi szereplések minden alkalommal kicsit szakmaibb hangvételűek, a Budapest Táncfesztivál pedig Közép-Európa legrangosabb táncszínházi eseménye. Olyan tradícióval rendelkező, nagy múltú együttesek mellett jelenünk meg a fesztiválprogramban, mint például a Pécsi vagy a Győri Balett. Úgy gondolom, hogy fiatal társulatként ez nagyon jó szakmai mutató a Kecskemét City Balett számára – fejtette ki.

A Katona József Színház tánctagozata mindössze hat évvel ezelőtt kezdte meg működését, és Barta Dóra véleménye szerint e rövid idő alatt rangos, minőségében garantált és szakmailag elismert társulattá vált.

A Traviatát adja elő a Budapest Táncfesztiválon a Kecskemét City Balett

– Rengeteg időt és energiát fektetek abba, hogy a társulat művészei rövid idő alatt is kiemelkedő táncművészekké, művészekké váljanak. A Kecskemét City Balett egyre több meghívásnak örvendhet, és a színház tagozataként, a zenés előadásokban való részvétel mellett, egy koncentráltan dolgozó, tudatosan fejlesztett, önálló karizmájú balettegyüttes épült ki mára – fejtette ki a társulatvezető, aki hozzátette: a december óta játszott Traviata előadás az eddigi tapasztalatok alapján fényes sikert aratott a kecskeméti közönség körében.

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a produkcióval kapcsolatban. Ez az első előadásunk, mely bérletkonstrukció részeként került a Katona József Színház repertoárjába, és a nézőszám tekintetében rekordot döntöttünk. Jó érzés, hogy egy olyan darabot sikerült megalkotnom, mely talán azon nézőket is megszólítja, akik lehet, hogy korábban kicsit vonakodtak a táncszínházi előadásoktól. Kecskeméten sikert aratott, és reményeink szerint Budapesten is elnyeri majd a közönség és a szakma tetszését – mondta a darab rendezője és koreográfusa, akinek nézetei szerint az idei fesztivál nemcsak a Kecskemét City Balett számára bír kiemelt jelentőséggel, hanem minden táncművészetet kedvelő magyar számára.

– A hazai táncélet szempontjából történelmi pillanatnak gondolom, hogy a Nemzeti Táncszínház új épületében újra otthonra talált, és elfoglalta zászlóshajóját a szakmánk – közölte a Prima díjas, érdemes művész.

Több mint négymilliárdos beruházás

A Nemzeti Táncszínház új, közel hétezer négyzetméteres épülete a fővárosi Millenáris Parkban kapott helyet, és a Budapest Táncfesztivál nyitógáláján tárta ki kapuit a nagyközönség előtt. A létesítményben egy 368 főt befogadó nagyterem, egy 120 fős kisterem és egy kamaraterem várja a táncművészetet kedvelő közönséget. Továbbá egy hangstúdiót, két próbatermet, valamint egy kávézót is kialakítottak, emellett az épület új főhomlokzatot és előcsarnokot kapott. A beruházás összköltsége 4,6 milliárd forint volt, melyet az állam finanszírozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!