tiszakécske

2018.12.09. 07:38

Bozsó János műveiből nyílt kiállítás Tiszakécskén

Bozsó János festményeiből nyílt emlékkiállítás szombaton Tiszakécskén, a Művelődési Központ emeleti galériájában.

Horváth Péter

A kiállításon a Munkácsy-díjas festőművész tiszakécskei alkotótáborban készült művei tekinthető meg.

A tárlat megnyitóján Sirkó László színművész és Szabó Sándor tárogatóművész közös műsorral emlékeztek az alkotóra, majd Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a vendégeket, aki hangsúlyozta, hogy Kecskemét és Tiszakécske szeretettel és figyelemmel teli viszonyt ápol egymással, melyet Bozsó János személye és művészete is tovább erősít. Mint mondta számos meglepetést kínál a tárlat, hiszen néhány művét kecskemétiként is a kiállításon láthatta először.

– Bozsó János festményeiről a letűnt világok kifejezés jut eszembe. Hiszen amik Bozsó János témáit jelentették itt az Alföldön, napjaink valóságában kezdenek letűnni: a tanyavilág tavaszi fényei, nyár a vízparton, a magányos rétek. Bozsó János ezeket vitte vászonra, hiszen szerette az Alföldet, Tiszakécskét. Megőrizte nekünk ezt a világot, ami így sosem fog eltűnni – mondta Mák Kornél.

 

Bozsó János tiszakécskei alkotótáborban készült fetményei tekinthetők meg a kiállításon Fotó: Horváth Péter

Tóth János, Tiszakécske polgármestere köszöntőjében kiemelte: nagyon büszkék arra, hogy a tiszakécskei alkotótábor berkeiben tudhatta Bozsó Jánost, a város későbbi díszpolgárát.

– A művészet mindig kapcsolatot teremt, melyet nagyon sokszor a megtapasztalhattam Kecskemét és Tiszakécske közti kulturális kapcsolatban is – mondta Tóth János. A kiállítást Gyalai Béla festőművész, Bozsó János barátja és alkotótársa nyitotta meg.

A barát számos anekdotát osztott meg a közönséggel, melyek kirajzolták Bozsó János különleges, nagyszerű arányérzékkel rendelkező egyéniségét. A történetekben felidézte a tiszakécskei alkotótábor emlékeit, a közös alkotás inspirációját, s a hétköznapok apró, mégis mély pillanatait, melyek ha nem is képileg, de szellemiségét tekintve belekerültek a festményekbe és így váltak örök pillanatokká.

A kiállítás január 12-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!