Szalkszentmárton

2018.10.04. 07:00

Néprajzi és családtörténeti kiállítás nyílt

Vándorkiállítás nyílt kedden „Múltunk peremén” címmel a szalkszentmártoni művelődési házban. A néprajzi anyag Dömsödről érkezett, tulajdonosa Szőgyényi Sándor dédunokája, a huszonegy éves Ifj. Jancsó Attila.

Gulyás Sándor

A részletgazdag anyag személyes, hétköznapi dolgokat mutat be a múltból, melynek célja, hogy az idelátogatók megismerjék gyökereiket, őseik életét és mindennapjait. A kiállítás három részből tevődik össze, az érdeklődők egy 19. századi komplett konyha és szobabelsőt ismerhetnek meg, ehhez kapcsolódik a Szőgyényi család történetét összefoglaló anyag.

– Rendhagyó környezetismeret óránk volt az iskolában. A tanár régi használati tárgyakat kért be tőlünk, talán innen ered vonzódásom a múlt emlékei iránt. Az intenzív gyűjtésbe néhány esztendővel később kezdtem bele. A tárgyak száma ma már meghaladja az ötezret, ami zömében mintegy negyven dömsödi család hagyatékából származik. A faluban, ha elhuny egy idős ember, már hívnak, hogy nézzek szét, hátha akad olyan értékes tárgy a pincében, vagy a padláson, ami tovább gyarapítja a néprajzi gyűjteményt – mondta el a Baon.hu érdeklődésére a kiállítás tulajdonosa.

Ifj. Jancsó Attila cukrászként végzett, a helytörténeti kutatással szabadidejében foglalkozik. Két füzetecskéje jelent meg a tavalyi évben, az első a község történetét foglalja össze az őskortól a szabadságharcig, a második református egyházközösség életéről szól. A sorozat következő két darabja várhatóan januárra készül el.

Az összegyűjtött anyagból már három önálló kiállítás nyílt a településen. A református egyházzal kapcsolatos tárgyak, dokumentumok a parókián kaptak helyet, az ipartörténeti vonatkozásúak az iparos körben, míg a néprajzi anyag a művelődési házban volt kiállítva. Kezdeményezésemre tájházat alakítanak ki dédapám ingatlanában. A mezőgazdasági épületek már felépültek, a földterületet pedig szőlőművelésre állították be. A néprajzi vonatkozású gyűjtemény az épületben kap helyet a későbbiekben – tette hozzá Ifj. Jancsó Attila.

A kiállítás névadójáról…

Szőgyényi Sándor nagy szeretettel ültette el unokáiba és a dédikéibe a föld szeretetét, eleink tudását, összetartozását. Örökmozgó ember volt, aki ismerte, szerette őt, s akit ismert, szeretett. A kiállítást Ifj. Jancsó Attila dédapjáról nevezte el, akinek jelleme és egyénisége, saját bevallása szerint dédunokájában, vagyis benne él tovább. A tárlat anyagát elsőként Dunaújvárosban mutatták be, október közepétől pedig Tasson látható a néprajzi gyűjtemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!