Kiskunhalas

2018.08.27. 14:16

Beszélgettek a vallások közti párbeszédről is

A zsidó-keresztény párbeszéd jegyében rendezték meg vasárnap a XIV. Zsidó Fesztivált Kiskunhalason, Bács-Kiskun megye egyetlen, még működő zsinagógájában.

Pozsgai Ákos

Az Úrtól tanult imádság a legtöbb keresztény egyházi szertartásban központi helyet foglal el, de mi ennek az eredete, mi az, amit tudunk a zsidó imádságról, időhöz kötött-e az imádság a keresztényeknél és a zsidóknál? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ ifj. Káposzta Lajos történész, a Zsidó-­keresztény bárbeszéd című beszélgetés moderátora, melyben Barna Ferenc domonkos szerzetes, Ritter Nándorné vallástanár, dr. Róna Tamás főrabbi és Hozdik Zsolt római katolikus plébános voltak a beszélgetőpartnerei.

Hamar kiderült, hogy melyek azok az imádságok, amelyek a keresztény szertartásban megvannak zsidó hagyományból, ilyen például az ároni áldás, „Az Úr áldjon meg és őrizzen meg titeket” kezdetű. A vallási kérdéseket körbejáró diskurzus után a halasi izraelita közösség közösségi házában Színek és álmok címmel nyílt kiállítás Ritter Rebeka Aviva mun­káiból.

A déli kóser ebéd után a zsinagóga falai között zsidó filmzenék, musicalek és tradicionális dallamok csendültek fel a Kántorkoncerten, ahol fellépett Raáb Gábor operaénekes, Zucker Imánuel főkántor, Budai Miklós kántor, zongorán kísért Neu­mark Zoltán. Az idei nyári zsidó fesztivál Sas József előadóművész, humorista zenés műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!